Victor Săhleanu și Meditația Transcendentală

Victor Săhleanu a fost o somitate a culturii românești – Profesor Doctor Docent, endocrinolog, antropolog, filozof, matematician, biofizician, poet, eseist. Ca mulți alți intelectuali ai vremii a învățat și el Meditația Transcendentală în anii ’80. Și, la fel ca ei a suferit repercusiunile represiunii inițiate de regimul comunist. Mai jos un text primit pe e-mail care este o prefață la o carte despre Meditația Transcendentală. Nu știu care este această carte dar mi-aș dori să aflu.

Acest text este publicat cu bunăcredință și îmi doresc să aflu care sunt drepturile de autor pentru acesta și să dau linkurile de rigoare sau cum se procedează în astfel de situații. Cine știe ceva este rugat să mă contacteze.

Textul este exact așa cum l-am primit. Nu am umblat la el nici măcar să adaug diacritice. Este o analiză extrem de lucidă a fenomenului Meditației Transcendentale cu concluzii obiective și clare. Un dar făcut nouă de către un savant cu o minte sclipitoare.

Cum învăț Meditația Transcendentală

Pentru a afla cum putem învăța Meditația Transcendentală click aici.

Textul primit

Prefata
Initiativa Editurii Dragon-Camp Fundamental si a centrului de promovare a medicinii ayur-vedice de a difuza pe larg, in limba romana, o carte despre meditatia transcendentala – o consider nu numai binevenita ci si necesara din mai multe motive. Aceasta tehnica spirituala a fost introdusa in tara noastra in conditii neprielnice si a fost ocazia (sau pretextul) unei reprimari, in anii 1981-1982, din partea autoritatilor administrative si politice, securitatii si chiar din partea organelor juridice, cu consecinte negative asupra sanatatii (si chiar vietii, in unele cazuri tragice) multor oameni de stiinta si alti intelectuali de la noi. Consecintele (in unele situatii) durabile, au indemnat pe unii dintre ei sa se expatrieze; altii si-au vazut cariera profesionala si de cercetare fracturata profund – pina la (sau chiar dupa) evenimentele din decembrie 1989. Aceste evenimente au rasturnat regimul politic comunist-ceausist si au permis anularea unor masuri abuzive si arbitrare, eventual reabilitarea multor impricinati.
Totusi, niciodata nu s-au limpezit mecanismele „totalitariste”si dedesubturile acestei „afaceri dubioase”: a fost o inscenare, o „capcana”? Meditatia transcendentala (MT) a fost o „gogorita” prezentata, de catre insi interesati venal, unor naivi creduli, sau o inscenare a puterii politice, intr-o campanie de infricosare a intelectualilor si de compromitere a unor initiative care nu porneau de la organele politice – sau chiar o initiativa pornita de la aceste organe, de care ele s-au dezis apoi intr-un mod inexplicabil? Aspectele acestor evenimente au fost felurite, ele au implicat si „victime” si „executanti” ai dispozitiilor de pedepsire, dar si mase de colegi ai celor napastuiti, care au dovedit atitudini in general reprobabile, fata de colegii lor – ce se cereau (prin ordin) „pusi in discutie” si sanctionati. In prefata de fata incercam sa „disecam” acele evenimente, in care nu au gresit numai factorii puterii ci si unii dintre „noi” si mai ales, dintre „ceilalti”, pentru a contribui la o intelegere a ceea ce a fost si la prevenirea unor greseli care ar putea sa se mai repete.
Una dintre greselile de atunci ale celor care au fost propagatorii si popularizatorii acestei metode se refera la atmosfera „oculta” si „mistica” a prezentarilor. Acest element a fost unul de atractie pentru viitorii practicanti, dar a prilejuit si interpretari grosolan false asupra MT. Un alt element impletit cu primul a fost caracterul exotic al invataturilor si al detaliilor de instruire si de practica. In gandirea inculta si fara nuante a anchetatorilor, MT a fost varsata in acelasi „cos” cu yoga (n.ed.: compromisa si alterata de unii „guru” aflati – constient ori inconstient – in solda puterii) si ambele etichetate ca secte religioase de provenienta indiana. Folosirea limbii sanskrite de catre instructori pentru evocari (si invocari?) si pentru alegerea unei mantre, au fost argumente pentru discreditatarea meditatiei transcendentale in mintile oamenilor de stiinta „pozitivisti”, gata oricind sa declare sus si tare ca sunt materialisti, atei, antireligiosi, anti-spiritualisti. Pentru ca pe lista cultelor religioase admise atunci in Romania „socialismului victorios”, MT nu figura, s-a conchis, cu multa graba, ca MT este o secta interzisa, iar cei implicati, au fost urmariti cu dispretul cuvenit, ca fiind una cu variatii „sectanti”, prigoniti de putere ca si de forurile bisericii ortodoxe.(3)
Oricum era o „dovada” ca nu aveam spirit stiintific (stiinta fiind considerata, din principiu, ca incompatibila cu religia). Nici cultura generala a multora dintre colegii impricinatilor n-a avut nivelul la care sa se poata distinge ceea ce tine de spiritualitate (domeniu al valorilor, eventual sub semnul Absolutului) de ceea ce tine de „duhovnicesc”(religie, sub semnul transcendentei). Expresia „meditatie transcendentala”(4) favoriza si ea confuziile, deoarece sensul diferit al cuvintelor „transcendent” si „transcendental” introduse ca opusi de Kant, ramane necunoscut majoritatii celor care folosesc indistinct aceste cuvinte.(5) A fost de prisos sa incerc sa le-o explic, inarmat cu dictionare si enciclopedii! Asa zisa deviere mentala a noastra, a celor implicati in MT, era argumentata si prin ofrandele de flori cu care incepea seria de sedinte(6) si de faptul ca, in camera ce trebuia sa ramina nemurdarita, unii isi scoteau pantofii ca intr-un templu, intr-o moschee sau ca si intr-un muzeu! Tendinta spre ironizare si deradere a romanului se exersa abundent in anecdota: de pilda, se spunea ca directorul unui institut a fost surprins invirtindu-se in jurul unei mese cu o luminare aprinsa, declarind ca „este in cautarea propriului sau Eu”. Se zvonea ca practicantii urmareau sa ajunga sa pluteasca deasupra podelei, in „levitatie”, sau chiar sa zboare! Tot ce insemna, corect sau incorect, normal, paranormal ori parapsihologic, se amesteca in mod confuz in acuzatii si (vai!) in „atitudinea”colegilor nostri. La un interogatoriu luat (destul de civilizat) de ofiterul de securitate de pe linga institutul nostru, am fost intrebat, cu aerul cel mai serios din lume: 1) e adevarat ca puteti deveni invizibili? 2) e adevarat ca puteti misca, dupa vointa, bolovani si chiar „roci”? Era evident ca siguranta celui care ne conducea statul era grav pereclitata de catre oameni capabili sa zboare si sa arunce cu bolovani, ramanand invizibili!…
La sedinta ad hoc de excludere din partid (p.c.r.) si din stiinta, cel care conducea sedinta, medic si cercetator stiintific (!), a afirmat, fara nici o sustinere informativa, ci contrar a ceea ce stiam, ca MT este o secta atit de primejdioasa, incit a fost „scoasa in afara legii” in majoritatea tarilor. Datele noastre informative spuneau cu totul altceva – dar n-am fost crezuti noi, cei acuzati, ci acuzatorul. Colegi au luat cuvintul ca sa afirme, la rindul lor, ca ceea ce am faptuit noi era extrem de grav! (dar erau in necunostinta totala de cauza!). Colegii se comportau ca niste obedienti membri de partid, desi se considerau (si erau platiti) a fi cercetatori stiintifici, cautind, deci, „adevaruri bazate” pe fapte! Conducatorul sedintei era insensibil la argumentele aduse in sprijinul apararii noastre, respingindu-le cu epitetul de „vorbe avocatesti”. El nu era trimis sa judece ci sa execute (judecatorul este cel care delibereaza, dupa ce cantareste probele si contra-probele; doar calaul este cel ce executa!); era complet ignorant in materie. Dar era medic: si cind i-am atras atentia ca sunt cardiac, in convalescenta, dupa o interventie chirurgicala grea, mi-a raspuns ca el nu vine acolo in calitate de medic ci in cea superioara, de om de partid! (Dupa 1989, l-am suportat ani de zile ca ministru adjunct al Sanatatii, calitate in care insa se considera medic priceput, cu experienta clinica si cu tendinte umanitare, luand, insa, masuri tot atit de categorice, de neintemeiate si de arbitrare ca si in aprilie 1982).
Au luat cuvintul tineri si virstnici, „simpli” membri de partid sau conducatori de sectii si de institut. Ceea ce au spus era caracteristic pentru mentalitatea epocii. Cand incercam sa arat intimplarile in adevarul lor, se grabeau sa rastalmaceasca ingrosind liniile. „Mantra” a fost comparata cu parola de recunoastere intre complicii de felul spionilor sau banditilor. Directorul a avut initiativa sa propuna o perchezitie amanuntita a dulapurilor din biroul si laboratorul meu, foaie cu foaie! Mi se parea ciudat sa observ „caderea”mea brusca in ochii unor insi care, pana in ajun, ma admirau si-mi cereau indrumari. (A doua zi, cei care ma intalneau pe strada, imi intorceau spatele si treceau pe trotuarul opus). Am fost „convocat” la sectia penala (!) a militiei de sector. Ofiterul de securitate, caruia i-am aratat documente stiintifice despre studiile facute asupra MT, mi le-a confiscat, dupa ce a pus la indoiala valoarea unor lucrari comunicate la congrese internationale. Cind unul dintre noi, membru a sapte academii de stiinte din tara si strainatate, a negat acuzatiile care i s-au adus, si a cerut sa demonstreze ca afirmatiile erau false – i s-a raspuns: „tot ce spune partidul este adevarat”. Cind altul dintre noi s-a prezentat in audienta la un secretar al c.c.-ului, aratindu-i ca in textele unui tratat american de psihiatrie, meditatia transcendentala este recunoscuta ca o metoda verificata, de relaxare terapeutica – i s-a dat indicatia sa arda cartea, deoarece este in contradictie cu hotararile organelor superioare de partid.(7)
In fond, ce ni se imputa? Din cate am aflat, doua persoane (un inginer roman stabilit in Franta si sotia), instructori formati in tehnica MT, incercasera sa obtina o aprobare pentru raspandirea acestei practici in Romania. Printr-o ingaduinta neasteptata din partea organelor „supreme” (poate Elena Ceausescu?), cancelaria c.c.-ului a cerut avizul Ministerului Educatiei. Acesta a dirijat rezolvarea problemei spre Institutul de Cercetari Pedagogice si Psihologice, din subordine. Directorul institutului (pe atunci Virgiliu Radulian) a solicitat opiniile unor psihologi, medici, pedagogi, antropologi – care au sustinut ca un raspuns nu poate fi dat decat dupa o cercetare efectiva pe un „lot” experimental. Asa s-a constituit un grup benevol de intelectuali (adulti bine pregatiti) care s-au supus unei elementare instruiri in aceasta tehnica si au „practicat-o” in comun, la institutul sus-numit, timp de 6-7 zile, dupa care au redactat un raport provizoriu, sustinand ca rezultatele par a fi pozitive, dar ca informatii suplimentare ar trebui obtinute de la unele centre de meditatie transcendentala din strainatate. Aceasta s-a intimplat in ianuarie – februarie 1981. Secretarul general al Ministerului ne-a atras atentia ca instructorii sunt cetateni straini si a raportat „mai sus” ceea ce s-a intimplat. Dupa multe luni, in decembrie 1981, am aflat ca s-a pornit o ancheta multilaterala, iar inspre primavara anului 1982, era deja hotarit ca participanti la experiment sa fim reprimati relativ dur: institutul a fost desfiintat, multi dintre cercetatori trimisi „la munca de jos” sau, in orice caz, exclusi din cercetare sau invatamint, pierzindu-si nu numai dreptul de a publica si de a vorbi in public, dar si pe cel de a se mai „vorbi” despre activitatea lor din trecut (fiind, de exemplu, exclusi din citarea bibliografica). Acuza cea mai grea a fost ca am semnat o hartie in care ne declaram de acord cu instruirea (de altfel, extrem de simpla si fara rituri sau ritualuri). S-a spus ca aceste hartii au cazut in mina Securitatii – dar pina la urma, organele de Securitate nu au gasit nimic suspect in ceea ce s-a intimplat. S-a mai spus ca intemeietorul „miscarii”MT dorea, ca prin noi, sa instituie un guvern mondial. Faptul ca Maharishi Mahesh Yogi specula o explicatie legata de influentarea prin „cimpul fizic unificat” (era fizician prin formatie!) a ridicat impotriva multi semidocti in stiintele naturii. S-a mai dat ca sigur, faptul ca multi dintre practicanti ar fi prezentat, apoi, periculoase dezordini psihice, ducind frecvent la sinucidere si la consumul de droguri (cand, de fapt, MT era folosita cu succes in psihoterapia drogatilor si a alcoolicilor). Cei care s-au adresat justitiei pe baza faptului ca demiterea lor s-a efectuat incalcand numeroase articole din Codul Muncii, n-au avut niciodata castig de cauza (nici macar dupa Revolutie!). Implicarea in „afacerea MT” a fost pentru unii, o stigmatizare durabila in opinia publica si oficiala: de aceea este bine sa insistam asupra acelor elemente evitabile, care sa asigure tehnicii spirituale rolul pozitiv pe care ar merita sa-l aiba.(8) Este o tehnica ce se inspira din gandirea traditionala veche indiana (Vede etc). Ori, in aceasta gandire este greu sa deosebim ce este viziune religioasa ori revelatie mistica, de ceea ce este doctrina metafizica. Intemeietorul tehnicii subliniaza ca adeziunea la religia sa (a lui Maharishi Mahesh Yogi) nu este necesara pentru reusita actiunii. (n.ed.: acestui tip de meditatie) Dar el nu vrea sa afirme ca NU are o religie, ca NU poate exista si o religie (si o filosofie) pe care sa o impartaseasca discipolii. Tehnica „merge” la persoanele cu diferite nationalitati, virste, profesiuni, convingeri politice si religioase etc., ca metoda de perfectionare psiho-spirituala si de combatere a stresului nociv. Rezultatele pot fi cercetate stiintific de catre psihologi, pedagogi, medici, fiziologi. Este ceea ce ni se arata prin cifre si grafice culese din sute de comunicari la congrese sau manifestari stiintifice de specialitate. Acuratetea cercetarii este – spun autorii comunicarilor – la cel mai inalt standard stiintific. „Asigurarea” rezultatelor este obtinuta prin prelucrarile uzuale de statistica matematica. Este adevarat ca multe cercetari au fost efectuate in colectivele universitatilor particulare legate de miscarea mondiala MT, dar ele nu folosesc teste iesite din comun. Seriozitatea si acceptabilitatea unor asemenea cercetari este cat se poate de plauzibila, deoarece toti suntem invitati sa reluam sau sa continuam cercetarile, in institutiile sau in laboratoarele noastre. Unul dintre scopurile editiei de fata (n.ed.: prima in limba romana) este incitarea la cercetari, pe motivul ca cercetarile suplimentare, in diferite tari, in diferite laboratoare, cu aparatura diversa – reprezinta singura cale de a risipi criticile apriorice ale celor dispusi mai curind sa nege, decat sa studieze faptele, in variate conditii, luind precautiunile necesare pentru a nu fi inselati si pentru a nu se auto-insela.(9) Atentia nu trebuie acordata performantelor spectaculoase asupra carora au insistat suspiciosii si spiritele negative, ridiculizind: deocamdata, nu vom putea supune la proba „pretentia”de a deveni invizibil, de a ne ridica in aer de-asupra saltelei (levitatie) sau de a misca obiecte la distanta, fara a le atinge. Asemenea cercetari pot fi facute in alt cadru, propriu-zis parafizic si parapsihologic. Nu este „treaba noastra”: noi vrem sa fim pragmatici si sa adoptam o tehnica simpla si nepretentioasa de „relaxare”. Nici sa negam rezultatele obtinute de altii, considerindu-le (cu ce drept?) falsificari interesate ale intemeietorului unei miscari cu intentii suspecte.
S-a spus ca Maharishi Mahesh Yogi nu ar trebui luat in considerare, deoarece a strans avere de la discipoli si a ajuns sa poarte sandale de aur! Nu aceste fapte sunt relevante (Walt Disney, cu filmele sale de desene animate a cistigat multe milioane de dolari! Dar, pentru rolul educativ si de destindere pe care l-a generat in zeci de tari, de-a lungul citorva generatii, poate fi numit un mare binefacator al omenirii!). Nici faptul ca tehnica nu a revolutionat, pana acum pedagogia si invatamintul, nu este relevant. Nici faptul ca ea a fost adoptata oficial intr-un stat al Africii Negre si nu in tarile cele mai avansate tehnic sau de cultura occidentala. Nici macar adevarurile de tip matematic nu fac parte din gindirea populatiilor globului – ceea ce nu inseamna ca lipsa lor de popularitate „impieteaza”asupra valorii ecuatiilor lui Maxwell sau asupra relatiei de nedeterminare (imprecizie, incertitudine) a lui Heisenberg. Nu prin „vot democratic al maselor” se hotareste daca 2+2=4. Ca oameni pragmatici, trebuie sa „vedem” daca tehnica functioneaza, indiferent de originea etnica, barba, religia, cultura, valoarea morala sau situatia materiala a celui care a inaugurat-o si a pus-o „la punct”. O ultima precautie se cere luata, in legatura cu intentiile politice ale miscarii MT. Iarasi, nu ne intereseaza daca Maharishi se considera viitorul conducator al unui imperiu mondial (spiritual, desigur; nu politico-militar) sau daca lanseaza diferite utopii. Dar el are in vedere ipostaza de om social, responsabil si om „politic”(zoon politikon), a fiecaruia dintre oameni. El crede (pe buna dreptate) ca relatiile „bune” dintre indivizi sunt binevenite pentru armonia sociala si pentru pace. De aceea, studiosii au facut statistici ale variatiei indicilor de infractiune si criminalitate in orasele in care „multi”practica MT. S-a ajuns la concluzia ca e suficient un procent rezonabil (mic) de practicanti, pentru ca viata psiho-sociala sa fie mai respirabila. Poate ca aprecierea lor – dupa care, intr-o colectivitate cu N indivizi, ar ajunge un numar de radacina patrata din n (unde n este 1% din N) pentru ca sa domine spiritul pacii – este exagerat de optimista. Dar – oare – s-a incercat o asfel de instruire a maselor, care NU vedem de ce ar produce ceva „rau”?
Am in fata o editie, in limba fostei Iugoslavii, a lucrarii despre MT si ma gindesc cu amaraciune la ceea ce s-a intimplat in fosta Iugoslavie, de citiva ani incoace. S-a verificat, din pacate, ca inarmarea nu preintampina conflictele si razboaiele – ci dimpotriva. Intr-o epoca ce se apropie de anul 2000, an de intrare in alta „zodie astrologica”, dominata de semnul Varsatorului de Apa (semn al altruismului si al generozitatii), poate ca salvarea omenirii va veni dintr-o alta mentalitate. Tehnicile MT pot oare contribui la instaurarea ei? Poate merita sa incercam. Sa fie oare suficient ca mii de practicanti ai MT in Romania, sa schimbe temperatura morala a tarii?(10)
Prof. dr. doc. VICTOR SAHLEANU
Membru titular al Academiei de Stiinte Medicale
Director al Institutului de Antropologie din Bucuresti
Note de subsol
(1) Ne referim la totalitarismul reprezentantilor religiei ortodoxe si la intoleranta fata de filozofiile si religiile din Orient, intr-o epoca in care se pune problema compensarii orientarii extravertite a culturii din Occident cu ajutorul resurselor spirituale ale Orientului, specializat in experienta introspectiei. In fata sintezei Occident-Orient, singura care faciliteaza nu numai colonizarea mediului exterior si accesul la o putere nemarginita in exterior ci si colonizarea taramului interior si accesul la intelepciune, la autocontrol si la o civilizatie planetara ecologica, nu au aparut in Occident obstacole din tarile post-totalitare, unde se mentine inchizitorial prin intoleranta si dezinformare puritatea ignorantei, singura care conduce la fanatism si la decaderea din pozitia de om in aceea a unor mase (manipulate) de manevra.
Iata inca o mostenire a totalitarismului comunist, „tiparul”autocenzurarii sau eliminarii nonconformismului, adica apararea din toate puterile a „instinctului de turma”. (n.ed.)
(2) Yoga este o stiinta experimentala a regasirii de Sine si o realitate, expusa concis de Patanjali in Yoga Sutra, cu legi exacte, la fel ca oricare alta stiinta. A afirma ca yoga este o secta, seamana cu aberatia ca stiinte cum sunt economia, matematica ori fizica sunt secte. Printre practicile yoga se afla si exercitii de meditatie. Miscarea care practica un anumit tip de meditatie ar putea fi etichetata drept secta dar in nici un caz acel exercitiu, care ca si o tehnica de memorare ori de relaxare poate fi invatat si folosit la nevoie de oricine, indiferent de religie, limba, nivel de instruire etc. Pana cand a fost recunoscuta si modificata pentru a deveni mijloc de manipulare si religia crestina era considerata o secta. (n.ed.)
(3) Biserica ortodoxa a carei ascultare fata de puterea de atunci era dublata, ca si acum, de o nemiloasa intoleranta fata de orice adevar spiritual venit din alta parte si care ar fi putut sa-i lezeze interesele. (Oare exista temerea iesirii de sub ascultare a maselor de oameni manipulati de catre o biserica care s-a indepartat intratat de mesajul lui Isus incat chiar daca trimisul lui Dumnezeu ar reapare printre noi, astazi, n-ar pregeta o clipa sa-l condamne la moarte (ospiciu sau inchisoare), spunand despre El ca este Satana. Dupa parerea noastra, cei ce vor studia in profunzime Tao Te King al lui Lao Tseu, Veda, Upanishadele ori Yoga-Sutra a lui Patanjali nu vor parasi in nici un caz religia crestina, ci vor patrunde sensul mesajului lui Isus. Similar, islamicii ori budhistii care au practicat MT au afirmat ca de abia acum au inteles cu adevarat experienta descrisa de cuvintele profetilor si au ramas la religia lor. (n.ed.)
(4) Dictionarul limbii romane moderne (1977) explica sensul cuvintelor transcendent, transcendental, transcendentalism dupa cum urmeaza:
Transcendent
1. filozofic: ceea ce depaseste, ceea ce trece dincolo de limitele sau nivelul unui domeniu dat; ceea ce nu apartine unei clase de obiecte, ci presupune un principiu exterior si superior acesteia; antonim – imanent.
* realitate superioara a inteligentei obisnuite sau lucrurilor individuale, umanitatii chiar (divinitatea la Berkeley).
* (la Kant) ceea ce se afla dincolo de experienta senzoriala, fie ca este vorba de realitati (lucruri in sine) fie de principii ale cunoasterii.
2. matematic: numar transcendent – care nu poate fi radacina unui polinom cu coeficienti rationali (de exemplu pi); ecuatie transcendenta – care nu se poate scrie sub forma unui polinom egalat cu 0; functie transcendenta – functie definita pe multimea numerelor complexe si care nu poate fi scrisa sub forma unui cat de doua polinoame.
Transcendental
* (filozofic, la Kant) – care nu provine din experienta, ci reperzinta o conditie apriori a cunoasterii; aprioric; antonim – empiric.
* care are ca obiect de studiu formele apriorice ale cunoasterii (de exemplu estetica transcendentala studiaza formele apriorice ale sensibilitatii).
Transcendentalism
* curent filozofic in S.U.A., initiat de R.W. Emerson (1836), caracterizat prin religie panteista si spirit umanitar. (n.trad.)
(5) Transcendent [din latina, „trans”inseamna: dupa, dincolo de (marcheaza trecerea sau transformarea) si „ascendere”: a urca] se spune despre o realitate care exprima ori depaseste lumea experientei sau care este exterioara si de o alta natura. Dupa unii filosofi realul este transcendent gandirii. Contrariul termenului „transcendent”este imanent. Dumnezeu este simultan transcendent si imanent (exista si actioneaza de la sine in interiorul fiintei si in filozofia lui Kant transcendentul este dincolo si inainte de experienta in timp ce in teologie transcendentul indica o realitate care exista in afara lumii create. Transcendentul este un termen utilizat de Kant pentru a caracteriza toate calitatile „a priori”, adica toate principiile cunoasterii care se gasesc in spirit anterior si dincolo de oricare experiente si care reprezinta in general conditiile experientei. Pentru sistemul filozofic experimentalist ca si pentru cel fondat de Kant, cheia cunoasterii naturii realitatii, sta in examinarea critica a proceselor mentale (ratiunii) de care depinde in final si natura experientei (calea practica de a depasi limitarile apar in Yoga Sutra a lui Patanjali). Transcendentalismul desemneaza in Occident fie filosofia care analizeaza legile imanente ale ratiunii pure (I. Kant) fie scoala americana reprezentata prin Emerson, care promova intuitia si alchimia mistica, ca temelie a cunoasterii si implinirii morale si o cautare a divinitatii in fiecare lucru (panteism). (n.ed.)
(6) Obicei universal de venerare a stramosilor si a maestrilor in India, China, Tibet si Japonia. (n.ed.)
(7) In afara unor lucrari medicale, astazi toate dictionarele limbii engleze din Anglia si S.U.A. printre care si „The Collins Concise Dictionary of The English Language”(editiile 1982, 1988) definesc meditatia transcendentala (MT) drept: „o metoda practica de meditatie bazata pe traditiile hinduse pentru a relaxa si a improspata mintea si corpul printr-o repetare mentala a unei mantra”, (p. 1257).
Termenul sanskrit mantra este definit (p. 692) in acelasi dictionar: „1. In hinduism, desemneaza un psalm ori o rugaciune preluata din literatura vedica; 2. In yoga si budhism, orice cuvant ori silaba sonora folosita ca obiect de concentrare… In limba sanskrita mantra inseamna vorbire, instrument al gandirii provenind din radacina ‘man’: a gandi.”(n.ed.)
(8) Intoleranta religioasa ortodoxa este dupa parerea noastra o relicva a inchizitiei din Evul Mediu, un atavism reactivat de totalitarismul comunist. Biserica Catolica a facilitat adoptarea in antrenamentul spiritual a modalitatilor de meditatie yoga si zen ori MT. Ramasa prin reprezentantii sai un aliat al puterii laice puterea religioasa din Romania continua manipularea constiintelor comandand emisiuni TVR (de tip „Credo”) care invrajbesc oamenii de diferiote convingeri religioase in loc sa caute sa le ofere acum si aici ceea ce au nevoie. (n.ed.)
(9) Trebuie sa fim increduli macar ca academicienii din Franta care in fata evidentei (patefonul lui T. A. Edison) desi refuzau sa accepte posibilitatea inregistrarii sunetelor, o cercetau pe toate fetele sa afle daca nu cumva cineva era ascuns in interiorul acelui lucru „diavolesc”. Gandirea libera presupune sa dam la o parte scepticismul, indoiala ori indiferenta si sa cercetam experimental. (n.ed.)
(10) In „Petit Larousse”(1960) se definesc:
* morala – stiinta care invata regulile pentru a face binele si pentru a evita raul;
* facultati morale – multimea fenomenelor vietii mentale.