Toată dragostea merge către Sine

Toată dragostea merge către Sine ne spune Maharishi în acestă filmare. Explică într-o manieră foarte clară ceea ce Upanishadele și cei care au experiența Sinelui au descris din cele mai vechi timpuri.

În Upanishade

Același lucru se găsește exprimat în Brihadaranyaka Upanishad, una dintre cele mai vechi upanisahde. Extrasul de mai jos este parte din dialogul dintre Yajnavalkia și Maytreii. Aici într-o traducere a lui Radu Bercea.

El a spus: „Într-adevăr, nu din iubire pentru soț este drag soțul, ci din iubire pentru Sine (atman) este drag soțul. Într-adevăr nu din iubire pentru soție este dragă soția, ci din iubire pentru Sine este dragă soția. Într-adevăr, nu din iubire pentru copii sunt dragi copii, ci din iubire pentru Sine sunt dragi copii. Într-adevăr, nu din iubire pentru avere este dragă averea, ci din iubire pentru Sine este dragă averea. Într-adevăr, nu din iubire pentru sfințenie (brahman) este dragă sfințenia, ci din iubire pentru Sine este dragă sfințenia. Într-adevăr, nu din iubire pentru domnie este dragă domnia, ci din iubire pentru Sine este dragă domnia. Într-adevăr, nu din iubire pentru lumi sunt dragi lumile, ci din iubire pentru Sine sunt dragi lumile. Într-adevăr, nu din iubire pentru zei sunt dragi zeii, ci din iubire pentru Sine sunt dragi zeii. Într-adevăr, nu din iubire pentru ființe sunt dragi ființele, ci din iubire pentru Sine sunt dragi ființele. Într-adevăr, nu din iubire pentru Tot este drag Totul, ci din iubire pentru Sine este drag totul. Într-adevăr, Sinele trebuie privit, ascultat, gândit și luat aminte bine, Maitreyi. Într-adevăr, datorită privirii, ascultării, gândirii și cunoașterii Sinelui este știut Totul.

Brihadaranyaka Upanishad, cartea a doua, capitolul 4, sloka 5

Maharishi

Maharishi ne spune la rândul său că toată dragostea merge către Sine. Folosește un joc de cuvinte și lasă amuzat loc de interpretare pentru a se crede că se referă la sine, cu „s” mic. Vă invit să urmăriți și să vă bucurați de aceast spectacol al expunerii realității. Din păcate nu există încă o subtitrare în limba Română, dar Maharishi a vorbit întotdeauna într-o Engleză foarte accesibilă.

Despre Meditația Transcendentală