Tapas
Kumbha Mela, 1966
MAHARISHI: Tapas este abstinența de la plăcerea senzorială – voit, conștient. Tot felul de bucurii sunt incluse în asta. Este ca și cum ai pune la păstrare ceva. De aceea, tapas are ca rezultat dezvoltarea anumitor puteri, aceasta sau aceasta sau aceasta. Aceasta este tapas. Nu capturează fortul, capturează unele dintre liniile minții ici și colo.
Întrebare: Dacă capturezi fortul, asta înseamnă că ai energie nelimitată, atunci nu are niciun rost să stochezi energie ici și colo, pentru că oricum ai suficientă.
MAHARISHI: Da
Întrebare: Dar ar putea fi totuși anumite puteri specifice pe care nu le ai.
MAHARISHI: Da. În stările superioare de conștiință, tapasul nu se întâmplă.
Întrebare: Dar chiar și Divinitățile fac tapas, se spune în scripturi?
MAHARISHI: Când demonii îi înving, atunci se refugiază în tapas. Tot continuă să se întâmple. Uneori, demonii fac tapasuri grozave și devin puternici și fac incursiuni. De multe ori s-a întâmplat în istorie.
De aceea Brihaspati, Guruul Divinităților, i-a sfătuit de atâtea ori „Ei (demonii) sunt foarte puternici și dacă nu faceți tapas, fugiți și vă ascundeți în peșteri. Nu mergeți să-i înfruntați. Vă vor învinge. ”
Așadar, fug și se ascund în peșteră și apoi fac tapas și atunci când au făcut tapas, atunci ies și apoi se bat. Cine face tapas, este mai dezvoltat.
Întrebare: Cum se face că demonii devin mereu adepți ai lui Shankara?
MAHARISHI: Tamas. Pentru că fundamentul vieții lor este tamasul. Divinitatea tamasului este Shiva. Shiva este Divinitatea tamasului și controlează tamasul. Acharya este profesorul. Astfel că Shankaracharya este privit ca întruparea lui Shiva.
Întrebare: Dar cum se poate fi asociat Shankaracharya cu tamasul?
MAHARISHI: Pentru că pe calea cunoașterii, tamasul este cea mai mare barieră. Deci, cineva care ar putea distruge tamasul, poate deschide porțile înțelepciunii (râde).
Abstinența de la grosier
Întrebare: Shiva nu este și Lordul acelor asceți care fac penitențe? Ei țintesc către abstinența de la grosier.
MAHARISHI: Alergarea către subtil este MT. A fugi de brut este tapas – nu, a nu fugi de brut, a fugi de toate bucuriile și confortul vieții.
Puneți aceasta la o îndrumare greșită, o viață îndrumată greșit. La a nu știi că viața deplină se poate trăi mai spontan, mai ușor. Oamenii încearcă din greu aceasta sau cealaltă. Cu cât încearcă mai tare, cu atât cad mai mult în ignoranță.
Întrebare: Dar spuneai ceva despre asceți?
MAHARISHI: O chestiune la alegere. Dar ar trebui să aibă și ei această MT pentru a obține împlinirea ascetismului lor.
Comenteaza