Samadhi

Întrebările despre ce este Yoga se tot înmulțesc, și cum majoritatea tinde să confunde Yoga cu acel set de exerciții fizice sau cine știe ce altceva o informare corectă nu poate decât ajuta.

Scrierea principală despre yoga se numește Yoga Sutras de Maharishi Patanjali. Această scriere cuprinde 195 de aforisme scurte, numite sutre. A doua sutra din Yoga Sutras definește yoga. În sanskrită se citește așa: yogash chitta-vritti-nirodhah. În română „Yoga este liniștirea completă a activității minții.” (Yoga este liniștirea completă (nirodha) a activității (vritti) minții (chitta).). Aceasta se consideră a fi definiția clasică a ce este yoga. Yoga Sutras a lui Patanjali definește profunzimea acestei experiențe ca samadhi. Samadhi este o stare a minții unde nu sunt gânduri și unde nu există un obiect al meditației, când mintea este complet expandată și într-o stare de „conștiență pură nelimitată”

Thomas Egeness, PhD, „The yoga sutra and deep meditation

În ce privește gândurile din timpul meditației puteți să aflați mai multe și aici: Gânduri și Meditație. Iar despre legătura dintre Meditația Transcendentală și Yoga pot spune doar atât, că practica regulată a Meditației Transcendentale produce în timp Yoga. Aceasta pe lângă toate celelalte beneficii pe care le obținem pentru a funcționa mai bine și mai fericiți în viața de zi cu zi.

Maharishi obișnuia să spună:

Conștiința Transcendentală este acea stare de Yoga în care mintea se oprește.

Fie și pentru o clipă, când se întâmplă, mintea agitată și mereu în mișcare se odihnește și se energizează cum nu o face în nicio altă situație. Aceast lucru este la îndemâna tuturor celor care doresc să învețe și să practice Meditația Transcendentală. Nu este doar pentru cei retrași din lume, pentru pustnici și călugări, ci și pentru cei care fac parte din lumea de zi cu zi. Cei care își doresc ca dorințele lor să se împlinească, spre deosebire de călugări.

Later edit: Despre diferite grade de intensitate ale samadhi puteți citi ceva mai multe aici: Diferite tipuri de Samadhi

Despre Meditația Transcendentală