Ritam Bhara Pragya
Kumbha Mela, 1966 (audio 2/4)
MAHARISHI
… Când vorbim despre ‘strălucire’, vorbim în termenii ‘de a vedea’, ai vederii. Bineînțeles, simțământul nu este eliminat. Dar văzul domină mai mult acea experiență.
Niciodată nu căutăm ‘strălucirea’, niciodată
Niciodată nu căutăm ‘strălucirea’, niciodată. Altfel nu va ‘străluci’. Și în acea stare subtilă a minții… pentru că mintea este atât de puternică, dacă te gândești la ceva imediat va veni. Dar nu vrem să ne gândim la nimic până când nu devenim ancorați în percepția câmpului celest al vieții.
Fiind adânc stabiliți în experiența celestului, desigur că am dori să vedem ceva aici sau dincolo. Și atunci doar prin gândul nostru acest lucru va apărea în realitatea sa, în orice formă. Această stare a intelectului este numită ritam bhara.
A fost acel subiect acum câteva zile în care exprimam mai clar ce este ritam bhara pragya.
Ritam înseamnă satyam. Satyam înseamnă ‘adevăr’.
Ritam înseamnă satyam. Satyam înseamnă ‘adevăr’. Bhara (…?) care acceptă doar adevărul. Acea stare a intelectului care acceptă doar adevărul, sau care reflectă doar adevărul. În acea stare doar adevărul este reflectat.
Această ritam bhara pragya este acea stare a intelectului, care concepe și percepe lucrurile așa cum sunt. În acea stare e experienței celeste, dacă vine Krishna, atunci acesta este adevăratul Krishna. Dacă Shiva vine, acesta este adevăratul Shiva. Dacă Mama Divină vine, atunci aceasta este adevărata Mamă Divină. Nu este o halucinație mentală, nu este altceva decât forma reală în acea percepție.
Până când acest lucru nu s-a întâmplat nu vrem să ne dorim să vedem nimic
Până când acest lucru nu s-a întâmplat nu vrem să ne dorim să vedem nimic. Altfel, cu mult înainte ca această stare să fie obținută, poți să dorești și ceva să apară, dar nu va fi nicio garanție că este adevărat. Ceva poate fi adevărat, ceva poate fi neadevărat. De aceea nu ne gândim să vedem nimic până când viziunea celestă nu devine clară.
Și odată ce este clară, orice poate fi văzut în acea stare. Ne dorim ceva și este colo în imaginea sa reală. Nu va fi nicio eroare în aceasta.
Acea stare a minții celei mai fine este numită intelect. Mult mai grosier decât aceasta se spune că este intelect, (dar) aceasta este decisivă. Acesta (nivel ritam) este o stare foarte fină a minții. În acea stare gândul va fi materializat foarte repede.
Sunt două aspecte ale materializării unui gând.
Sunt două aspecte ale materializării unui gând. Unul este împlinirea gândului, celălalt este percepția materială a gândului. Amândouă se vor întâmpla. Dar atât timp cât ritam bhara pragya nu fost complet dezvoltată, percepția poate fi eronată, poate fi eronată. Nu va fi 100% garanție că este adevărat.
Deci, îi permitem să se dezvolte. Cu practică regulată se dezvoltă automat. Acestea sunt zonele unde nu forțăm. Prin forțare putem fi înșelați, și nu ar putea fi dezvoltată sistematic.
Întrebare
Seara trecută ai spus că ritam bhara pragya ar putea fi ceva chiar dincolo de celest și ai spus că aceasta ar fi responsabilă pentru cunoașterea lui ‘eu sunt toate acestea’, ca să spunem așa…
MAHARISHI
De acolo (cel mai fin relativ, celest) până acolo (‘eu sunt toate acestea’), toată zona.
Întrebare
Este aceasta și celest și dincolo de celest?
MAHARISHI
Pentru că în celest există materializarea gândurilor. Gânduri care privesc viața relativă, orice privește viața relativă, orice văzut, orice cunoscut, orice în zona relativă. Aceasta de asemenea răsare în adevărata sa realitate, în realitate…
Comenteaza