Relația Guru – Discipol

Locația și data necunoscute

MAHARISHI: Pe această cale a Divinului, așa cum se întâmplă pe orice altă cale a cunoașterii, importanța Maestrului este cea mai mare. Dacă găsiți un Maestru bun, vă duce repede [pe cale], dacă nu, continuați să mergeți încet, încet și nu există niciun sfârșit.

Găsirea unui Maestru potrivit este tot ceea ce trebuie să facă un aspirant pe calea adevărului, doar un Maestru potrivit. Nu numai pe calea adevărului, chiar și pe calea ingineriei sau a doctorului (medicinii) sau a psihologiei, orice dintre acestea, găsirea unui Maestru potrivit, un ghid potrivit și aproape totul este făcut. Pentru că găsirea unui Maestru înseamnă cineva care vă spune așa, căci Divinul este omniprezent.

Divinul omniprezent, natura sa este beatitudine, astfel încât fericirea este omniprezentă. Cât ia unei minți pentru a o obține? Nu ar trebui să dureze mult, dar dacă nu nimerești Maestrul potrivit, continui să te învârți în cerc și nu găsești nimic. În acest domeniu când plecăm de aici și găsim un Maestru adecvat, doar ne predăm lui, tot corpul și mintea, un singur lucru fixat în conștiință rămâne individualitatea Maestrului. Nu ne uităm aici sau acolo, doar la picioarele lui ascultare și ascultare.

Știu ce înseamnă să te predai unui Maestru

Știu ce înseamnă să te predai unui Maestru, pentru că am trecut prin asta. Odată ce predarea este făcută, activitatea de căutare spirituală este finalizată. Nu mai este nevoie de nimic altceva. Vedeți, să meditați și să transcendeți și să ajungeți la Sine și să ieșiți și cu această practică care scoate mintea din câmpul vieții brute exterioare este o modalitate de a atinge Conștiința Cosmică[1].

Calea predării este o altă cale. Calea predării începe prin acordarea minții cu mintea Maestrului. Acordarea minții cu mintea Maestrului înseamnă: Orice i-ar plăcea, începe să-mi placă. Încep să renunț la ce îmi place mie. Dacă vrea ca eu să merg acolo, mă duc acolo și după ce am plecat la jumătatea drumului, dacă vrea să mă întorc, mă întorc și, din nou, dacă vrea să merg acolo, mă duc acolo. Dacă vrea să mă întorc, mă întorc. Nimic din voia mea, totul [este] voința Lui.

Lăsând în urmă propriile noastre preferințe și neplăceri

Așa se face că, lăsând în urmă propriile noastre preferințe și neplăceri, ne adaptăm mintea la mintea Maestrului, aceasta este obținută de discipol și aceasta este cel mai important lucru. Dacă cere să facem asta, facem acest lucru. Dacă [plecând] la jumătatea drumului, el vrea să ne oprim, ne oprim. Nu simțiți în niciun caz că „O, s-au depus atât de multe eforturi și acum vrea să mă opresc!”, Nimic de genul acesta. Felul în care se întoarce, ne întoarcem, felul în care îi place, ne place, lucrul care nu îi place, începem să nu ne placă. Așa se face că cineva începe să renunțe la plăcerea și la neplăcerea lui și începe să-și acordeze mintea cu mintea Maestrului.

În această direcție nu activitatea este importantă, ci fluxul minții sale – a Maestrului – care trebuie să fie păstrat și asta este important. Așa cum își dorește Maestrul, așa se mișcă și el – Discipolul –, aprecierile și neplăcerile sale încep să devină aprecierile și neplăcerile discipolului. Așa că își acordează mintea. Când mintea discipolului este complet acordată la mintea Maestrului, atunci gândurile Maestrului devin gândurile discipolului. Sentimentele Maestrului devin sentimente ale discipolului și atunci când această acordare este dobândită, deoarece mintea Maestrului este Conștiința Cosmică, starea minții discipolului ajunge la acest standard automat.

Relația Guru – Discipol

Relația discipolului și a Maestrului este de două corpuri și o existență, două minți și o minte. Așa se face că, deoarece starea naturală a minții Maestrului este Conștiința cosmică, mintea discipolului este cultivată la această stare într-o manieră spontană, automată.

[1] Conștiința Cosmică a fost considerată starea „normală” a umanității în care conștiința devine nelimitată.

Despre Meditația Transcendentală