Percepție, gândire și realizarea Divinității

Lake Louise, Canada; 1968

Întrebare: Când auzim un sunet, sunetul în sine este un gând sau doar auzim sunetul?

MAHARISHI: Ultimul. Uneori avem un gând despre percepție. Percepția este un proces foarte mecanic. Gândul poate avea ceva din inimă sau ceva din minte – intelect sau sentiment. Dar percepția este foarte mecanică.

Deschideți ochii și vedeți microfonul așa cum este. Începeți să iubiți microfonul sau să urâți microfonul. Acesta va fi gândul. Dar percepția microfonului este foarte inocentă, este mecanică. Deschide ochii și imaginea asta trece prin retină, ajunge în minte și are loc fenomenul de vedere – vedem, auzim, atingem.

Toate acestea sunt complet mecanice. Atingerea mâinii poate produce un sentiment de bine sau de rău sau de orice altceva. Aceasta este la nivelul gândirii. Dar percepția nu este la nivelul gândirii. Gândirea poate rezulta din percepție sau nu. Gândirea ar fi putut să fie înainte de percepție sau ar putea să nu fi fost.

Percepția este lipsită de gândire

Dar percepția ca percepție este lipsită de gândire, este un proces inocent, mecanic, este clar?

De aceea, în „Știința Sinelui”, citiți: „o cale mecanică spre realizarea Divinității”. Deoarece realizarea sau percepția este un proces mecanic. Divinitatea nu poate fi atinsă intelectual. Divinitatea nu poate fi atinsă emoțional. EL sau EA poate fi atins numai mecanic dacă realizarea trebuie să fie adevărată.

Realizarea emoționala a Divinității poate fi o halucinație mentala. Realizarea intelectuală a Divinității este departe de orice percepție. Dacă este să fie realizată, dacă este să fie o percepție directă, ea trebuie să fie mecanică, numai mecanică.

Veți descoperi acea realizare a lui Dumnezeu prin atâtea procese, dar ce proces este aclamat pentru realizarea Divinității – este o cale mecanică inocentă de realizare, cunoaștere, percepție directă a stărilor mai fine ale creației, cea mai fină creație de ordin celest. Acesta este câmpul percepției al creatorului Atotputernic și al Menținătorului întregului Cosmos.

Este o percepție directă

Este o percepție directă și atunci când a fost detaliat – dumnezeul impersonal ca Sinele și divinitățile personale ca și cunoașterea celestă, percepția celestă, atunci avem o idee clară despre ceea ce înțelegem atunci când spunem Divinitate și a ceea ce înțelegem când spunem realizarea Divinității.

Realizarea divinității impersonale este experiența Sinelui – atunci când mintea devine nemărginită, eternă. Aceasta este realizarea cunoașterii impersonale [a Divinității]. Acea percepția a naturii celeste în starea cea mai fină a mantrei, când experiențele celeste răsar, aceasta este realizarea Divinității personale.

Realizarea Divinității

Iar la acest nivel cineva începe să trăiască Conștiința Cosmică și începe să trăiască viața în conformitate cu scripturile. Aceasta este viața umană normală. Dacă cineva nu a ajuns la aceasta, atunci acesta este un ucenic, imatur cu privire la viață. Este o viața imatură. Este o viață umană subnormală sau poate fi chiar anormală.

Dar, acel nivel de evoluție [Conștiința Cosmică] este viața umană normală, existența umană normală. Deci, de când această cale inocentă de realizare directă a realității cosmice și a divinității impersonale, de când a devenit dificilă, viața a devenit dificil de trăit.

Deci, suntem pe calea către plinătatea vieții și această plinătatea o vom câștiga fără întârziere, și aceasta este înțelegerea noastră despre viață. Suntem foarte norocoși în această generație că o astfel de viziune clară, o astfel de înțelegere clară vine la noi. Putem doar să ne pară rău pentru acele milioane de oameni din sute de generații care au murit fără lumina Divinității, fără a trăi de fapt viața. Viața în suferință nu este viață.

Și chiar suferința este percepută în scripturi. Interpretările au fost că scripturile spun că nu ai dreptul să te bucuri. Copiii din școli sunt învățați, în școlile duminicale, că trebuie să suferiți, deoarece Hristos a suferit, salvatorul nostru a suferit. Ah, o astfel de învățătură deprimantă! Doar … nu! Nu mai mult, nu mai mult acum; omenirea a suferit destul de mult în trecut și vrem să oprim toate acestea!

Atât de liniștit

Atât de liniștit noi … Noi nu ridicăm vocea și nu criticăm Biserica [în 1968] și noi nu … pentru că orice critică înseamnă că vom fi declarați eretici și tot felul de lucruri. Deci nu criticăm, nu vorbim niciodată … Nu avem timp să ne uităm la lucruri greșite. Este suficient să ne dăm seama de ce este drept – și să mergem cu ce este drept și să răspândim ce este drept și toți vor ajunge la înțelegere. Nu va dura mult timp. Doar eforturile noastre ar trebui să fie coordonate și într-un fel. Toți meditatorii trebuie să facă cât mai mult posibil pentru a răspândi meditația. Nu intră mult în filosofia vieții și asta și asta … Inocent [vorbește despre] meditație, meditație. Vorbind despre rezultatele evidente ale meditației – stresul și tensiunea, și nu vrem stres și tensiune, da nu vrem – asta e tot. Și întreaga societate umană va fi binecuvântată mii de ani.

În mod firesc, interpretarea corectă a scripturilor va veni de la acei oameni care încep să trăiască viața în conformitate cu scripturile, la nivelul conștiinței cosmice. Deci toate greșelile pe care generațiile trecute le-au trăit, toate acestea vor fi în mod natural corectate. Noi nu „batem toba” despre greșeli. Spunem doar „haideți, meditați și vom vedea cât timp mai putem suferi”. Doar într-un mod foarte, foarte pozitiv, continuăm în intențiile noastre de a aduce fericirea poporului nostru și de a nu deranja niciodată biserica și niciodată …

Atât de liber

Eu vă vorbesc atât de liber pentru a vă da o viziune asupra întregului lucru. Și criticarea … Nu critic; Numai vă dau o percepție clară. Și ar fi bine să nu începeți să criticați scripturile și bisericile pe stradă. De aceea spun clar: ținem partea pozitivă a învățăturii noastre – fericire, energie, inteligență, mai multă creativitate, expansiune completă a minții, nu mai trebuie să rămânem restrânși în utilizarea potențialului nostru mental (trebuie să ne folosim capacitatea mentală potențială completă). Despre aceste lucruri vorbim și răspândim meditația.

Dar în noi înșine suntem conștienți de toată suferința, fără niciun motiv, a tuturor miilor de generații din trecut. Dar nu avem timp de pierdut în plâns din simpatie. Noi nu – pentru că trecutul a trecut. Putem avea grijă de prezent; viitorul va avea grijă de el însuși. Numai că vrem să construim o bază solidă în prezent, astfel încât toți oamenii să se bucure.

Și foarte inocent, foarte mecanic și foarte rațional – într-o manieră foarte seculară, foarte seculară … Lumea înțelege astăzi [într-un] mod foarte secular, foarte secular. Deci aceasta este politica noastră de propagare a tot binelui din viață.

Cum învăț Meditația Transcendentală

Pentru a afla cum putem învăța Meditația Transcendentală click aici. Pentru următorul curs click aici.