O dimensiune interioară

Meditația Transcendentală este despre transcendere. Unde transcendere înseamnă că atenția se mișcă în direcția unei dimensiuni interioare până atunci neexplorate.

Câte ceva despre această dimensiune interioară cunoașteți, chiar și indirect. Când adormiți, o experimentați, și de aceea vă regenerați. Doar că nu știți nimic despre nimic când se întâmplă. Ignoranță completă pe durata somnului. Când visați, tot pe undeva prin interior se plimbă atenția voastră în această dimensiune interioară. Doar că realitatea trăită atunci este ireală. O fantezie generată de propria minte pentru a descărca tensiunile acumulate de-a lungul zilei. Da, visul este mecanismul natural de eliminare de stres, așa cum somnul profund fără vise este mecanismul natural de a obține energie și de a ne regenera. Doar că ritmul vieții moderne cotidiene consumă energie și produce tensiuni într-un ritm mult mai rapid decât putem să obținem și să detensionăm. Pe de altă parte, rar se întâmplă să ajungi la baza oceanului în mod spontan. Prea multe lucruri ne țin aici, la suprafață.

Când închideți ochii și stați un pic liniștiți iar corpul se relaxează, tot în această direcție se duce atenția. Doar că este ca și cum te-ai scufunda câțiva milimetrii într-un ocean cu adâncime infinită.

Psihologia încearcă să cartografieze acest teritoriu necunoscut și invizibil, dar aflându-se la suprafața realității. Pentru că asta se întâmplă. Ești la suprafața oceanului și încerci să ghicești ce ascunde în interior observând ce se întâmplă la suprafața acestuia.

Suprafața realității

Viața omului din această epocă a timpului se desfășoară la suprafața realității. Sfera sa de conștiință nu depășește această limită. Tot acest univers interior îi este ascuns și în afara posibilității de a îi folosi potențialul.

Tot, dar absolut tot ce faceți, gândiți, simțiți, intuiți are loc în această zonă de suprafață a realității! Mintea are o limitare teribilă. Nu este capabilă de lucruri noi! Trebuie să experimenteze și abia după ce a interiorizat experiența începe să o folosească și să extrapoleze etc. Să facă ceea ce mintea știe să facă. Adică să vă dea soluții sub formă de gânduri și idei. Creativitatea și noul vin din zona cea mai profundă a acestei realități interioare. Chiar de pe fundul oceanului interior. Abia acolo încep cu adevărat infinitul și eternitatea.

Este foarte greu să spui cuiva că ceea ce știe și poate este doar o mică parte din ceea ce există și îi este disponibil. Mai ales dacă acea persoană este una de succes și foarte adaptată la acest strat superficial al realității.

Eficiență limitată

Cum să spui cuiva că ceva bazat pe gânduri are o eficiență limitată atât timp cât acest gând nu are suficientă energie? Orice formă de meditație, orice rugăciune – rugăciunile sunt tot gânduri – are această limitare a energiei pe care o are un gând. Cu cât această energie este mai mare, cu atât sunt șanse mai mari ca acel gând să își atingă ținta. Ca o săgeată pe care mai întâi o tragi înapoi în arc și abia după îi dai drumul să zboare, așa și gândurile. Mai întâi trebuie să te duci adânc în interior, dea lungul acestei dimensiuni interioare, și abia după să pornești ideea. Doar în acest mod gândul va avea forță maximă.

După o anumită vârstă mințile devin rigide. Încep să simtă disconfort când sunt puse în situații noi. Ca un corp fizic, care odată cu vârsta începe să devină tot mai rigid și lucruri pe care înainte le găseam ușor de făcut sunt tot mai dificil de executat. Acesta este unul dintre motivele pentru care începem să respingem noul, diferitul. Trebuie să ai un exercițiu care este ușor de făcut și care să mențină și chiar să crească flexibilitatea minții întocmai cum un set de exerciții fizice ușoare mențin flexibilitatea fizică. Acest exercițiu este asigurat de către Meditația Transcendentală.

Această tehnică se bazează pe însăși natura minții de a căuta mai multă fericire. Iar această fericire tot mai mare se găsește în adâncurile noastre, de-a lungul acestei dimensiuni interioare neglijate de atâtea secole.

O dimensiune interioară de explorat

Meditația Transcendentală este ca un batiscaf. Ca un submarin care asigură voiajuri de plăcere. Te ia de la suprafață, aici, unde stăm de vorbă și te duce în interior, de-a lungul dimensiunii interioare până pe fundul oceanului interior. Acolo unde toate lucrurile devin posibile, iar energia și creativitatea sunt infinite!

Instructorii de Meditație Transcendentală trăiesc la granița dintre cei care au experiența și cei care nu o au. Sunt bine pregătiți de către Maharishi pentru a ști cum să vorbească ambelor categorii. Totuși, uneori este atât de greu să explici despre ce este vorba cuiva care nu știe și nici nu are cum ști până nu experimentează. Cei care încep să practice Meditația Transcendentală, aceștia încep să aibă la dispoziție o dimensiune interioară. Ceva care va fi cu ei pentru tot restul vieții, mereu la îndemână.

Despre Meditația Transcendentală