Noroiul din sufletele noastre

„Life is bliss” ne spune Maharishi. Viața este și trebuie să fie fericire neîntreruptă. Doar că știm din experiență că nu se întâmplă tocmai așa.

Pe măsură ce trăim acumulăm stres. Adică punem la suflet supărări, tristeți și alte tensiuni pe care le acumulăm sârguincios. Desigur, mai devreme sau mai târziu această acumulare devine de nesuportat. Dar înainte de aceasta, trecem printr-o etapă și mai tristă, și anume obișnuința cu acest noroi interior. Pentru că dacă nu ai văzut altceva crezi că ceea ce trăiești este normalul. Că mai bine nu se poate și trebuie să iei viața așa cum este. Să pleci capul și să mergi mai departe.

Să nu te speli

Acum ceva vreme, sute de ani, a fost o perioadă în Europa când să te speli era contraindicat chiar de către somitățile medicale ale vremii. Acum știm cu toții că lipsa igienei duce la boli și disconfort fizic. Bine, mai sunt zone pe ici pe colo pe la noi unde astfel de tradiții seculare se lasă greu urnite, dar per ansamblu știm că este mai bine să te speli decât să nu o faci. Iar pentru ca să te speli, evident, folosești apă și săpun.

Cum poți face însă când noroiul este unul interior? De unde apă și săpun? Cum această problemă a igienei mentale este tot mai evidentă au început să apară și să se dezvolte și științele care încearcă să o rezolve. Psihologie, psihiatrie, terapie, coaching, berea de vineri cu prietenii etc. Orice ajută este binevenit. Totuși, există unele limite și o anumită lipsă de eficiență aș putea spune.

În fiecare dintre noi, în profunzimea ființei noastre este un ocean infinit de apă dulce, proaspătă și curată. De nemurdărit este această sursă interioară și orice este expus ei este încet încet curățat și el.

Noroiul din sufletele noastre

Între noi, cei de aici de la suprafață, și acest ocean interior s-a strâns acest noroi sufletesc. Toate grijile noastre sunt acolo, sub cei doi centimetrii de la suprafața realității în care trăim și ne exprimăm existența. Kilometri și kilometri întregi de probleme, plânsete neplânse, râsete nerâse și lucruri neîmplinite. Toate așteptând să se manifeste și infulențând indirect, prin simplă prezență și greutate viața noastră de aici. Gândiți-vă la o pată imensă de petrol vărsată în ocean, dar care petrol nu stă chiar la suprafață, stă un pic sub suprafață. Tot ce este viață va fi afectat în acea zonă.

Pentru a rezolva această dificultate interioară trebuie să plecăm de aici de la suprafață, să trecem strecurându-ne prin acest strat de deșeuri psihice, să ajungem la apa curată din adâncuri și să o aducem cu noi la suprafață. Pe măsură ce facem aceasta, acel strat se duce încet încet, iar viața la suprafața realității devine tot mai frumoasă. Până când putem experimenta acel „life is bliss” despre care ne vorbește Maharishi.

Mai bine să ne spălăm

Acest proces despre care vorbesc se numește Meditație Transcendentală. De aceea noi, instructorii de Meditație Transcendentală, spunem că această meditație nu seamănă cu nicio altă tehnică mentală. Pentru că face exact ce am spus mai sus. Este doar un proces mental. Denumirea este doar un nume, putea să îi spună oricum. Contează ce se întâmplă, nu cum numim ceea ce se întâmplă.

Unii dintre noi au mai mult din acest strat de dificultăți. Alții mult mai puțin. Unii, când vin și învață și transcend pentru prima oară sunt încântați de starea de fericire interioară pe care o experimentează. Ceva cu totul neașteptat și de nedescris dacă nu ai avut experiența, pentru că nu seamănă cu fericirea obținută prin simțuri. Alții au doar scântei, pe ici și pe colo, pentru că le este mai dificil. Unii înțeleg, alții se așteaptă să devină un Buddha doar după două, trei meditații.

Pași prin noroi

Maharishi a fost întrebat odată de către cineva de ce fiecare meditație pare un pas în noroi. Maharishi i-a răspuns că este un pas în noroi care te scoate din noroiul în care te aflii. Ca de obicei, a fost foarte blând și atent și nu i-a spus respectivului că faptul că se află în mijlocul noroiului i se datorează lui și nimănui altcuiva.

Dacă te-ai dus o sută de pași în mijlocul noroiului din ignoranță sau bravadă sau orice, acum trebuie să faci înapoi toți acești pași. Fără nicio excepție.

Recomandarea este mereu aceeași. Învățați Meditația Transcendentală. Învățați să transcendeți. Viața voastră va fi mai bună.

Despre Meditația Transcendentală