Mintea și Pisica

Se spune că este foarte ușor să dresezi o pisică să facă numai ce vrea ea. Cam același lucru se poate spune despre mintea noastră. Mintea este într-o continuă goană după fericire. Aici am putea-o asemăna cu o albină care tot caută și caută până găsește. Totuși, în ce privește modalitatea de a interacționa cu noi înșine comparația cu pisica este foarte potrivită.

Cum majoritatea oamenilor sunt  identificați cu propria minte starea de Existență, de Being le este străină. Pentru mai multe despre aceasta vă recomand să citiți articolul acesta, după care să reveniți și să continuați.

Cred că absolut toate tehnicile mentale care sunt acum la dispoziție, în afară de Meditația Transcendentală, se bazează pe manipularea minții. Încearcă să o controleze și să o ducă sau să o ademenească într-o direcție sau alta pentru a obține asta sau cealaltă. Abordarea este greșită, pentru că fiind identificat cu propria minte vei avea inițiative și rezultate obținute din funcționarea acesteia. Nu vei avea nimic mai bun sau dincolo de mintea ta, nimic superior acesteia. În plus, te vei lovi de neastâmpărul minții și de independența ei. Vrei să faci un calcul,  ea vrea să asculte muzică. Vrei să citești ceva, dar mintea  îți stă la ieșirea de la sfârșit de săptămână. Un pic greu, un pic extenuant chiar.

Fără control

Meditația Transcendentală, ca proces, nu are nicio intenție în a manipula mintea. Absolut toată lumea care învață Meditația Transcendentală primește și instrucțiunea să nu încerce să facă nimic, să nu controleze nimic. Pentru că în acest caz, precum cu o pisică, ne folosim tocmai de natura ei. O pisică, sau o minte pot fi neastâmpărate. Dar ați văzut o pisică la pândă? Este complet absorbită și nu aude și nu vede altceva. Vi s-a întâmplat să fiți absorbiți de ceva care vă place și să realizați că cineva a vorbit cu voi și nu ați auzit? Ați făcut vreun efort pentru aceasta? Dacă ați fi ales un subiect prin voință nu ați fi realizat aceeași concentrare lipsită de efort și spontană.

Mintea și Pisica

Meditația Transcendentală folosește ceva ce place minții, precum un motocel pentru pisică. Mintea voastră va alerga după acest ceva, îl va lăsa,  iar îl va lua și tot așa pentru că în asta găsește fericire spontană și adevărată. În timp ce face asta, datorită propriei naturi se apropie de propriile margini. Acest lucru se întâmplă pentru că pe cât ne apropiem de Existența din  noi, de Being, fericirea devine tot mai puternică și intensă. Mintea își are originea în Existență, în Being. Când atenția minții se apropie de marginea de unde provine, de Existență, de Being, la un moment dat atenția alunecă spontan dincolo de această limită. Acesta este momentul când identificarea noastră cu mintea se pierde. În acel moment, pentru clipe sau mai mult devenim Existență infinită, Being. După care identificarea cu mintea se reia și noi redevenim iar ceea ce suntem în viața de zi cu zi. Totuși, ceva se întâmplă datorită acestei expuneri la infinit, la eternitate.

Expunere la infinit

Toate beneficiile acestei practici vin de la această expunere la Existență, la Being. Tehnica în sine nu face decât ce am spus. Rezultatele acesteia nu sunt date de tehnica în sine, ci de ceea ce se întâmplă în timpul acestui proces. Nimic din ce este creat de mintea voastră nu poate genera astfel de efecte. Voința voastră, absolut orice gândiți și imaginați, sunt rezultate din mintea voastră. Iar o minte, oricât de dezvoltată dacă nu este conectată la Existență, la Being este finită. Orice este finit va aduce rezultate finite și chiar predictibile.

De aceea îi înțeleg pe sceptici. Dacă nu știi ce se întâmplă  este destul de simplu de intuit că orice beneficii ar aduce o tehnică mentală, chiar dacă folositoare vor fi limitate. Totuși, scepticii sunt cursanții favoriți ai oricărui instructor de Meditație Transcendentală. Pentru că nu știu niciodată ce îi lovește 🙏😊.

Despre Meditația Transcendentală