Meditația Transcendentală pentru Antreprenori

Implicare fizică și emoțională în activitate

Antreprenoriatul la toate nivelele sale de succes presupune o implicare fizică și emoțională cu mult peste medie. Trebuie dedicație, trebuie timp și energie pentru a porni și susține un proiect de la idee, implementare și până la clienți mulțumiți.

Resurse necesare

Majoritatea dintre noi descoperă destul de repede că resursele de energie, inteligență, voință, memorie încep să se epuizeze repede datorită acestui ritm de viață. Sărim peste somn pentru că trebuie să facem ceva și spunem ‘lasă că avem de unde’. Și avem, dar pentru o vreme, pentru că funcționăm pe rezerve acumulate anterior. Când acestea se epuizează apare burnout-ul, iar performanțele se degradează rapid, dacă nu cumva în același timp cu starea noastră de sănătate. Stresul acumulat este și el un malus dobândit în același mod.

Sursă de energie infinită

Am putea spune că avem nevoie de o sursă de energie suplimentară pentru a putea funcționa în ritm susținut și în același timp să facem cumva să ne eliberăm de tensiunile mentale și fizice acumulate. Această sursă de energie se află în interiorul nostru, adânc ascunsă în straturile profunde ale psihicului nostru. A fost întotdeauna acolo, a fost cântată de Vede, descrisă în Upanishade. Ceea ce s-a pierdut în decursul timpului a fost doar modul de experimentare directă a acestei surse interioare de liniște, energie și inteligență. A fost numită Atman, sinele interior. S-a spus că este infinit, etern și toată realitatea provine de acolo.

Meditația Transcendentală

Meditația Transcendentală este procesul mental prin care atenția este luată de la nivele grosiere de gândire și dusă în mod spontan, natural și lipsit de efort către nivele tot mai subtile de gândire. Atunci mintea experimentează această stare de conștiință, pe care în aceste zile o numim Conștiință Transcendentală. Se practică de două ori pe zi, așezați confortabil, cu ochii închiși timp de 15-20 de minute. Este perfect naturală și complet lipsită de efort. Nu se încadrează în nicio categorie de tehnici mentale de care poate ați auzit. A fost adusă în Occident de către Maharishi Mahesh Yogi, un sfânt indian, ultimul Mare Maestru din tradiția Maeștrilor Vedici care au păstrat vie cunoașterea acestui mod de viață și cum poate fi obținut și păstrat.

Efecte pozitive

Experimentarea acestei stări de conștiință, a acestui sine interior, îmbibă fiziologia noastră cu caracteristicile acesteia. Suntem mai alerți, mai inteligenți, din ce în ce mai creativi și avem mult mai multă energie. Toate acestea pot fi obținute datorită stării de liniște profundă experimentată în timpul practicii Meditației Transcendentale. Această stare de liniște este mult mai profundă decât somnul adânc, fără vise, în care fiziologia noastră se regenerează. Tot datorită acestei stări de odihnă excepționale stresul adânc înrădăcinat este eliminat în mod spontan. Nu doar avem mai multă energie și creativitate, dar scăpăm și de ceea ce ne afectează în sens negativ performanțele.

Studii științifice

Este cea mai studiată tehnică mentală din lume. Există peste 700 de studii științifice realizate în mai bine de 250 de universități din 33 de țări. Maharishi, cel care a adus-o în Occident, a insistat în această direcție pentru a demistifica procesul și a demonta diferitele opinii greșite despre aceasta. A fost învățată de peste 6 milioane de oameni din întreaga lume indiferent de religie, clasă socială, nivel de pregătire intelectuală etc. Nu presupune nicio schimbare a stilului de viață. Nu este bazată pe vreo credință. Este ceva extrem de practic care funcționează indiferent ce credeți despre aceasta. Și funcționează întotdeauna.

Alternativă naturală și benefică la stimulente

Practicarea Meditației Transcendentale are incalculabil mai multe efecte pozitive și de durată decât folosirea unor mijloace chimice pentru a deveni mai alerți sau pentru a dormi mai profund. Stimulentele, cum este cafeaua nu aduc mai multă energie, doar măresc arderea energiei deja existente. Dacă energia organismului este diminuată aceasta duce la uzarea organismului. Pe de altă parte, pentru a dormi profund și a ne odihni, ajută mult mai mult decât orice pastilă. Pastilele tind să tocească mintea dacă sunt folosite pe termen lung, Meditația Transcendentală o ascute.

Investiție în noi înșine

Cele 15-20 de minute dimineața și după amiaza sunt o investiție în noi înșine. Dacă ne gândim că activitatea noastră zilnică ar fi aceea de a tăia cât mai multe legume într-o zi, atunci devine evident că avem nevoie de un cuțit. Dacă nu ne oprim să ascuțim cuțitul activitatea va deveni tot mai anevoioasă și cu rezultate tot mai slabe. Avem nevoie de timp pentru noi, timp în care să ne regenerăm pentru a fi capabili să facem mai multe într-un timp mai scurt.

Personalități care o practică

Dintre personalitățile care au învățat această tehnică și o practică, unii chiar foarte cunoscuți, putem aminti începând cu anii ‘60 pe The Beatles, The Beach Boys, Clint Eastwood, Burt Reynolds etc. În zilele noastre sunt Seinfeld, Tom Hanks, Katy Perry, Oprah, Hugh Jackman, Ellen DeGeneres, Russel Brand, David Lynch și mulți alții. Din lumea businessului să nu îl uităm pe Ray Dalio care este un avocat fervent al acestei forme de meditație.

Cum se învață

Meditația Transcendentală are avantajul că se învață foarte ușor – sunt necesari șapte pași pe care îi faceți în cinci zile, în fiecare zi având nevoie cam de două ore maxim. După curs deveniți complet autonomi. Cursul este același indiferent de țara sau instructorul cu care învățați. Mai mult, odată învățată, primiți service pe viață. La orice instructor de Meditație Transcendentală veți merge pentru că ‘vi s-a stricat meditația’, acesta își va găsi timp să vă ajute. Mai multe detalii despre structura cursului puteți găsi aici. Pentru următorul curs click aici.