Materialismul

În discursul de mai jos, Guru Dev vorbește despre materialism din perspectiva sa unică a unui Maestru complet iluminat și a unui pustnic. Chiar și așa, punctul lui de vedere rămâne valid chiar și pentru noi, cei ‘din viață’, interesați să ne împlinim dorințele lumești.

Guru Dev a fost maestrul lui Maharishi și exponent de vază al Tradiției Maeștrilor prin care Meditația Transcendentală a ajuns la noi.

Materialismul nu îți poate oferi liniște și fericire. Progresul materialismului este într-adevăr progresul expansiunii maya (iluzie). Să îți dorești să obți fericire și liniște cu ajutorul maya este să încerci să cauți întunericul cu ajutorul întunericului. În același fel cum să lovești deasupra deschiderii nu poți lovi șarpele din gaură, la fel nu poți nici șterge neliniștea din sukshma sharira (corpul subtil) cu o abundență de lucruri materiale care oferă plăcere și bucurie. Fericirea și suferința există în minte. Dacă cineva care doarme este maltratat acesta nu va suferi pentru că în acel moment mintea sa era scufundată în ignoranță. Înțelesul este că mintea este cea care devine fericită sau devine nefericită. De aceea, atât timp cât mintea nu este satisfăcută neliniștea nu se duce. Atât timp cât mintea poate fi deturnată bucuria fericirii perfecte – Supremul – nu poate fi obținută. În același fel cum dai copiilor mici o jucărie pentru ca să îi distragă, în același fel voi oamenii puteți fi distrași de bogăție, femeie, fiu, demnitate, respect etc. Mintea nu poate fi satisfăcută obținând aceste lucruri. Mintea se așteaptă să obțină satisfacție de la cel mai mare și mai mare. În samsara doar Supremul este un astfel de cel mai mare și mai mare, pe care după ce îl cunoști, nimic altceva nu mai este nevoie să fie cunoscut.

Upadesamritam sau ‘108 discursuri ale lui Guru Dev’, capitolul 102

Cum învăț Meditația Transcendentală

Pentru a afla cum putem învăța Meditația Transcendentală click aici. Pentru următorul curs click aici.