Maharishi Mahesh Yogi

Maharishi Mahesh Yogi este numele celui care a adus Meditația Transcendentală în occident acum mai bine de 60 de ani. Toată lumea îi spunea simplu: Maharishi. Unde în sanskrită Maha înseamnă „mare”, iar Rishi înseamnă „cel care vede adevărul” – în engleză sună mai bine traducerea „Great Seer”.

A insistat ca efectele acestei tehnici mentale atât de simplă și naturală să fie studiate prin mijloacele științei moderne. A dorit ca această practică mentală descrisă în scripturi vechi de mii de ani să fie demistificată și procesul și beneficiile practicii să fie validate obiectiv.

Pe de altă parte a fost cineva aflat pe nivelul de conștiință cel mai dezvoltat pe care poate fi o ființă omenească. De aceea, cei care au putut să îi adreseze întrebări au făcut-o abordând subiecte dintre cele mai variate; de la viața de zi cu zi la Dumnezeu și la relația omului cu Divinitatea. Impactul pe care îl are această tehnică de meditație ar trebui înțeles și prin prisma faptului că un călugăr ieșit din Himalaia cu doar o pânză pe el a construit o mișcare internațională care ține cursuri pe toate continentele.

Articole pe blog

În zona de blog a acestui site am încercat să adaug această dimensiune culturală și filosofică a fenomenului Maharishi. Am publicat traduceri ale transcrierilor unor speechuri ținute de către Maharishi – speechuri prin care răspundea unei întregi varietăți de întrebări. Dacă veți avea răbdarea și curiozitatea să le răsfoiți și să le citiți veți descoperi cu câtă răbdare și claritate răspundea indiferent de subiectul abordat.

Vă invit călduros să o faceți. Nu doresc să supăr credințele nimănui, dar după cum văd eu lucrurile Maharishi a avut un punct de vedere unic și o pătrundere completă asupra realității Existenței ca întreg. Pe de altă parte experiența îmi spune că tocmai aceia față de care arăți toleranță și înțelegere pentru credințele lor în ce privește structura realității este foarte posibil să nu facă la fel în ce te privește.

Toate aceste transcripturi le puteți găsi însumate sub categoria specifică sub care au fost publicate: https://www.andyneagu.ro/categorii/maharishi/. Pe măsură ce le procesez și găsesc lucruri care cred eu că sunt de interes am să continui să le public.

  • Delicatul impuls al iubirii - Maharishi Mahesh Yogi

Delicatul impuls al iubirii – Maharishi Mahesh Yogi

mai 5th, 2021|

Dragoste universală și dragoste individuală, delicatul impuls al iubirii acoperă toate aspectele existenței, ba chiar este cauză pentru Existența relativă la toate nivelele sale. Ascultați-l pe Maharishi răspunzând la întrebări pe această temă și nu veți rămâne nesatisfăcuți. [...]

  • Pisici, câini și alte subiecte diverse - Maharishi Mahesh Yogi

Pisici, câini și alte subiecte diverse – Maharishi Mahesh Yogi

mai 1st, 2021|

Ei, da. Maharishi ne vorbește despre pisici, câini și alte subiecte diverse. De ce nu e bine să avem animalul de companie în brațe sau chiar în cameră când medităm. Oare există oameni care se hrănesc doar cu aer? Și alte câteva subiecte la fel de interesante și uneori amuzante la care Maharishi răspunde. [...]

  • Despre Brahman - Maharishi Mahesh Yogi

Despre Brahman – Maharishi Mahesh Yogi

aprilie 27th, 2021|

Când cineva vorbește despre Brahman, vorbește despre tot. Brahman, în Upanishade, este ceea ce există cu adevărat, singurul care există. Când Maharishi ne vorbește despre Brahman, ne vorbește despre realitatea ultimă. [...]

Despre Meditația Transcendentală