Maharishi despre OM și HUM

Squaw Valley, Nevada, SUA; 1968

Întrebare: În „HUM” se transformă mantra OM înainte de transcendere?

MAHARISHI: Este acest OM. Ieri am descris acel lucru, discutând întrebarea despre cele trei gunas sau așa ceva. Un pic de HUM care se află la cel mai fin strat, undeva aici, cel mai aproape de a transcende. Poate că această linie este acel HUM.

Acest HUM este la baza întregii creații relative. Când absolutul începe să se manifeste, atunci acesta este punctul de pornire al creației manifestate, relative. Prin urmare, acest HUM este baza întregii creații.

Atâta timp cât creația va continua, HUM este cel care va susține toate nivelurile existenței, toate straturile creației, de la subtil la grosier și la cel mai grosier.

Și, prin urmare, acest HUM susține foarte mult viața, deoarece de aici totul este creat. Ce este acest HUM? Doar „HUMMMMMM”. Loviți un clopoțel și îl auziți pe HUM. Până când dispare, înainte de a dispărea, atât de slab, poate mult mai slab decât urechile pot auzi, foarte slab, dar continuu continuând, veșnic continuând. Pentru că la acest capăt al acelui fir fin al lui HUM este eternitatea. La această margine a acestui fir fin al lui HUM este relativitatea. Toată relativitatea izvorăște de acolo și se creează tot felul de lucruri și se creează întreaga creație mare.

La această margine a acestui HUM este relativitatea, la această margine a lui HUM este eternitatea. Prin urmare, HUM trebuie să continue atât timp cât relativitatea va continua, continuând și continuând perioade de timp extrem de lungi în creație.

Asta se numește OM. Nu este OM, OM, OM. Acest OM, OM. OM nu este acest HUM. Acest HUM se numește OM care susține viața. Când dobândim măiestrie în această regiune, dobândim măiestrie asupra întregii creații.

Mandukya Upanishad

Există o Upanishadă, Mandukya Upanishad, o Upanishadă întreagă dedicat lui OM, iar OM este sursa creației. Este sursa cunoașterii. Este sursa întregii experiențe, este sursa tuturor. Această glorie mare, uriașă, enormă pentru OM.

Acest OM care se desfășoară veșnic la baza întregii creații, HUM, acesta este 100% OM. Acum pot exista 75% OM și pot exista 50% OM și poate exista 25% OM. Dar acest OM 100% susține viața; 75% OM susține viața, dar are și o calitate distructivă. Pentru că ceva care se desfășoară veșnic, care susține creația și un anumit impuls de genul acesta, dar rupt. Atunci când este rupt, atunci va avea influența ruperii vieții, influența dăunătoare vieții într-un anumit grad. 50% OM va avea o cantitate mai mare de efect de rupere. 25% OM va avea o cantitate mai mare de efect de rupere.

Efect distructiv

Acest OM, ceea ce spunem OM, OM, OM, acesta este 25% OM, are mai mult efect de rupere. Și cum rupe viața? Prin reducerea strălucirii, reducerea dinamismului, reducerea interesului pentru viață. Așa începe să se rupă. Pace, pace mai profundă care duce la inerție. Așa se rupe viața.

Nu acea pace a valorii infinite care se află în zona transcendentă. Ci pacea care își are poziția în somnul adânc, în starea de inerție. De aceea nu mergem pentru OM, OM, OM.

Toată gloria lui OM care există acolo în cărți, toate acestea aparțin acestui HUM infinit la baza creației, una cu eternitatea Sinelui și nu acest OM, OM, OM. Este foarte important să cunoaștem întreaga poveste.

În ceea ce privește mantrele

În ceea ce privește mantrele, nu ne păcălim, nu ne amăgim. Și, prin urmare, acel OM la care sunt reduse toate mantrele, adică susține viața și este bună pentru că este una cu eternitatea. Dar nu acel 75% sau 50% sau 25% din OM, OM, OM, repetând OM, OM. Nu este bine.

Despre Meditația Transcendentală