Înlănțuirea nu este cauzată de posesiuni

Maharishi, august 1970, Universitatea de Stat Humboldt, Arcata, SUA

Întrebare: Înțeleg că în a treia stare de conștiință [starea de veghe] suntem înlănțuiți de efectele acțiunilor noastre și de către bunurile noastre materiale. Întrebarea mea este: oare posesiunile materiale, proprietatea materială, averea, ne inhibă ….

MAHARISHI: Lasă-mă să remarc în acest moment, în această etapă a întrebării tale: Nu suntem înlănțuiți de proprietățile materiale NICIODATĂ. Suntem înlănțuiți de lipsa conștienței nelimitatului. Atâta timp cât nu suntem conștienți de Nelimitat, suntem înlănțuiți de TOT.

Nu suntem legați de bunurile noastre materiale. Bunurile materiale nu ne leagă. Ceea ce fac este să ne elibereze de durerea dorințelor neîmplinite. Dorința noastră este să obținem acest lucru și acest lucru și atunci, dacă nu obținem, ne simțim nefericiți. Orice avem, aceasta este o consolare pentru nefericirea noastră. Bunurile materiale nu sunt un mijloc de înlănțuire. Dacă este ceva, ele sunt o sursă de confort în slăbiciunea noastră. Nu ne leagă. Dacă sunt ceva, sunt o sursă de mângâiere, mulțumire, fericire, bucurie, pace.

Înlănțuirea nu este cauzată de posesiuni

Posesiunile vor fi întotdeauna un mijloc de bucurie. Non-posesia este cea care ne leagă în dorința de a le obține. Vedeți ideea? Este ceva ce nu posedăm, pentru care neposedarea ne leagă în dorința de a a-l avea. Posesiunile nu sunt înlănțuire. Ele sunt un mijloc de bucurie, fericire.

Ce este înlănțuirea? Lipsa de conștientizare a Nelimitatului. Asta înseamnă ignoranță, ignoranța naturii noastre nelimitate, ignoranța că Sinele din interior este nelimitat, etern, infinit, absolut, extaz. Lipsa de cunoaștere despre aceasta este ignoranța, iar această ignoranță este o înlănțuire pentru noi. Bunurile materiale nu sunt niciodată o înlănțuire. Ele sunt un mijloc de fericire.

Despre Meditația Transcendentală