Ignoranță și Cunoaștere

Ignoranță și cunoaștere este ceva extrem de profund, pentru că nu se referă la cunoaștere sau ignoranță intelectuală. Guru Dev, Maestrul lui Maharishi vorbește despre cunoașterea de sine și ignoranța de sine. Ne spune cum că fără cunoaștere de Sine orice altă cunoaștere dobândită în orice domeniu este inutilă. În Upanishade scrie ceva de genul „Acela care dacă este cunoscut, totul este cunoscut”. Dar mai bine să urmărim cuvintele lui Guru Dev.

Chiar și după ce vei cunoaște deplin această lume, dacă nu te cunoști pe tine însuți, vei rămâne în continuare ignorant. Lumea aceasta materială este ca o cutie întunecată de vopsea neagră. Cu cât o atingi mai mult, cu atât obțineți mai multă negreală. Lasă obiectele să rămână așa cum sunt, la locul lor. Este necesar să obțineți cât aveți nevoie pentru a gestiona treburile lumești. Nu dezvolta dragostea pentru ele. Orice obiect ne rănește, atașamentul nostru față de ele, ele sunt cauza reală a durerii pentru noi. Oamenii care trăiesc aici nu merită să îndure suferința acestei lumi.

Întărește-ți mintea în atașamentul față de sinele superior. Mai întâi obțineți cunoștințe teoretice, apoi încercați să învățați despre „EU” din experiență. Dacă nu te cunoști pe tine, atunci în ciuda numeroaselor cunoștințe despre această lume, vei rămâne în continuare ignorant. Dacă nu te cunoști pe tine însuți, ce este toată cealaltă cunoaștere pentru tine? În timp ce propria casă este plină de praf și gunoi, un om ia o mătură și se duce în alte case, este oare posibil să îl numim înțelept? În ziua în care vă cunoașteți, în aceeași zi va fi înlăturată toată sărăcia minții voastre. Și numai așa veți fi stabiliți în adevărata înțelepciune și numai atunci veți găsi adevărata bucurie în viață.

Swami Brahmananda Saraswati Jagadguru Shankaracharya of Jyotirmath

Cum experimentăm Sinele?

Toate beneficiile pe care Meditația Transcendentală le aduce se datorează experimentării Sinelui interior. Chiar și pentru fracțiuni de secundă, când se întâmplă, această experiență ne schimbă fiziologia și psihologia în mai bine, ne energizează, ne face mai creativi și ne ajută să fim mai fericiți în viață. Și totul printr-o tehnică mentală foarte simplă, naturală și mai ales lipsită de efort. În plus, nu confundați faptul că este o tehnică mentală cu ceva în care trebuie să credeți. Puteți crede ce doriți, atât timp cât urmați instrucțiunile ea va funcționa.

Despre Meditația Transcendentală