Fereastra din Conștiință

Squaw Valley, Nevada, USA; 1968

Întrebare: De la naștere, sistemul nervos reflectă automat stările de conștiință de veghe, de vis și de somn profund. De ce sistemul nervos nu reflectă din când în când în mod automat starea de conștiință transcendentală, așa cum face cu celelalte stări de conștiință?

MAHARISHI: O face, doar că perioadele sunt prea scurte, insignificant de scurte, încât de obicei nu le observăm. Starea de conștiință de veghe poate fi de la cinci până la unsprezece. Visarea poate fi de la unsprezece la unu. Somn profund poate fi de la unu la cinci, și după din nou veghe și după din nou visare. Veghe și vise și somn, aceste stări de conștiință continuă.

Este în experiența noastră că atunci când ne trezim din somn în stare de veghe, nu experimentăm somn profund și stare de veghe în același timp – somn profund și după veghe. Nu experimentăm veghe și vise. Nimeni nu experimentează veghe și vise în același timp.

Aceasta ne arată că oricât de mică este această fereastră între cele două – există o fereastră, oricât de mică ar fi ea – pentru a înțelege aceasta poate fi fereastra dintre veghe și vise și dintre vise și somn. Poate aceasta este o fereastră și între veghe și somn, aceasta este o fereastră.

Există o fereastră

Există o fereastră, pentru că nu experimentăm veghe și vis în același timp. Ce este această fereastră? Dacă analizăm aceasta amănunțit aflăm că între cele două este conștiință pură.

Ce facem noi în meditație? Oprim starea de veghe treptat, treptat, experiența grosieră a gândului, experiența subtilă a gândului, cea mai subtilă.

Pe măsură ce intrăm în zona experiențelor mai fine, ce se întâmplă? Uităm de corpul exterior și uităm și de lucrurile exterioare. Această uitare înseamnă că starea de veghe este redusă și redusă și redusă, foarte gradat este redusă.

Să fie redusă treptat înseamnă că nu cădem imediat aici (folosește tabla ca exemplu). Mai fin și mai fin și mai fin și în acest punct starea de conștiință de veghe este complet transcensă. Am rămas în starea de conștiință transcendentală.

Aceasta este experiența meditației noastre

Aceasta este experiența meditației noastre: dacă permitem dispariția treptată a stării de veghe, atunci rezultatul este că obținem starea de conștiință transcendentală. Dacă nu permitem dispariția treptată a stării de veghe, atunci cădem jos aici, iar aici este starea de veghe și aici este somnul (folosește o tablă ca exemplu).

Dacă putem folosi stratagema experiențelor mai fine putem face asta doar în stare de veghe – fie că o facem de dimineață sau la prânz sau seara, sau oricând – oricând medităm în timpul zilei și permitem ca stare de veghe să pălească treptat, atunci starea pe care o obținem nu este somn. Este conștiință transcendentală; este conștiință.

Această stare dragă nouă este obținută când folosim un sistem de ieșire treptată din starea de veghe. În general, ceea ce facem este că folosim sistemul nervos de dimineață până noaptea și îl folosim, și îl folosim, până când cedează și nu mai putem să îl folosim. Ochi pur și simplu se închid. Gata. Ziua de muncă este gata și acum trebuie să ne odihnim. Am folosit mașinăria și acum nu mai poate fi folosită și se oprește.

Acesta este motivul

Acesta este motivul pentru care nu experimentăm această fereastră. Nu experimentăm această fereastră pentru că sistemul nervos când vine timpul să dormim, sistemul nervos este atât de obosit încât nu poate experimenta nicio stare mai fină. Nu este suficient timp pentru ieșirea treptată din starea de veghe către starea de somn profund, să experimentăm somnul treptat și după să cădem în somn profund.

Dacă am putea folosi o metodă prin care să ieșim treptat din starea de veghe și după ce am ieșit treptat din starea de veghe la un moment dat, treptat începem să experimentăm somnul până când cădem în somn profund, treptat. Acest moment ne va oferi experiența conștiinței pure.

Ne folosim sistemul nervos până când obosește, prin urmare această ieșire treptată lipsește din rutina zilnică – chiar dacă această fereastră cu siguranță există; oricât de mică ar putea fi, există această fereastră, iar această fereastră nu este cu siguranță nici veghe nici somn, nici vis nici somn, nici somn nici veghe. O fereastră, dar fereastra nu este apreciată pentru că sistemul nervos nu se află în poziția de a o aprecia, este terminat.

Cum învăț Meditația Transcendentală

Pentru a afla cum putem învăța Meditația Transcendentală click aici. Pentru următorul curs click aici.