Diferite tipuri de Samadhi – Hochgurgl, Austria; 1962

MAHARISHI: Lăsați-mă să concluzionez prin a vă spune, ați văzut Nirvikalpa Samadhi, aceea Samadhi care este eternă.

Dintre alte tipuri de Samadhi care nu sunt eterne, care sunt impermanente datorită întreruperilor, reținem două nume: Anandanugat și Atmikanugat (Asmitanugat). Andanda care strălucește și Atmika acea conștiință pură.

Două tipuri de Samadhi

Două tipuri de Samadhi, una este Nirvikalpa, care este eternă, care nu se întrerupe niciodată și cealaltă este Savikalpa – Savikalpa și Nirvikalpa [două tipuri].

Savikalpa Samadhi

Savikalpa Samadhi înseamnă cea care se întrerupe, câteodată vine, câteodată se întrerupe. Nirvikalpa nu se întrerupe niciodată, este eternă. Savikalpa Samadhi este de patru tipuri:

  • Vitsaranugat (Vicharanugat)
  • Vitarkanugat
  • Anandanugat
  • Atmikanugat (Asmitanugat)

Ce este Vitsaranugat (Vicharanugat)? Când mantra începe să fie înceată și devine mai înceată și mai înceată, aceasta este Vitsaranugat (Vicharanugat) Samadhi, prima stare de Samadhi.

A doua, Vitarkanugat este când mantra încetează să fie un gând specific, devine doar un ritm. Aceasta este Vitarkanugat.

Și când acel ‘hum’, acel sunet ca un ‘hum’ – zgomot de fond (n.t.) – dispare și el și rămâne acea strălucire, aceea este Anandanugat (Samadhi), al treilea tip de Samadhi.

Iar când această strălucire este și ea dusă și ești într-o stare pe care cuvântul nu o poate descrie, aceasta este (Samadhi), doar ‘sunt’, ‘este’, existență pură.

În această meditație ați experimentat toate aceste patru tipuri de Savikalpa Samadhi și ați început să creșteți gradual în Nirvikalpa Samadhi. Am să vă descriu două tipuri de experiență: una este conștiință pură și cealaltă este conștiința extazului.

Experiența conștiinței extazului este Anandanugat  Samadhi.

Iar acea conștiință pură se spune că este Atmikanugat (Asmitanugat) Samadhi.

Anandanugat Samadhi, acea conștiință a extazului. Sentimentul acelei străluciri și doar fericire.

Atmikanugat (Asmitanugat), aceasta este Samadhi care se duce în starea de Atmika, starea lui ‘sunt’. Când și când această Atmikanugat (Asmitanugat) Samadhi devine neîntreruptă, nu este întreruptă de nicio stare de conștiință, fie de veghe, de vis sau de somn profund.

Nirvikalpa Samadhi

Când natura minții este conștiință pură mereu în timpul tuturor experiențelor stării de veghe, stării de vis și stării de somn, atunci acea Samadhi este numită Nirvikalpa Samadhi. Aceasta este Conștiința Cosmică. Cuvântul Nirvikalpa înseamnă neîntrerupt, continuu, de neoprit, etern, permanent. Este numită Jivan Mukti, viață eternă, viață divină.

*NOTA EDIȚIEI:

Tipuri non-eterne de samadhi (grade de extaz):

  • Vitsaranugat (Vicharanugat) este când mantra ca un gând la început începe să se rafineze și provoacă o stare subtilă de conștiință. Creează odihnă profundă și liniște.
  • Vitarkanugat este când mantra devine un ritm în minte.
  • Anandanugat este când mantra s-a dus iar mintea este lăsată cu o strălucire a fericirii (conștiinței fericirii).
  • Atmikanugat (Asmitanugat) este starea de transcendență. Este a patra stare de conștiință și este dincolo de gândire. Este atunci când conștiința devine tot ce a mai rămas. “Sunt”; starea de “sunt”.

Tipul etern de samadhi:

Nirvikalpa Samadhi este o stare a existenței numită “Conștiință Cosmică”. Aceasta a fost considerată de către Maharishi ca fiind starea “normală” pentru toate ființele omenești. Conștiință pură, neîntreruptă tot timpul, în toate stările de conștiință (veghe, vis, somn profund).

Despre Meditația Transcendentală