Despre puteri

Despre puteri supranormale ne vorbește Maharishi Patanjali în a sa Yoga Sutras. Yoga Sutras este o scriere veche de cel puțin 1700 de ani. Ea definește sistemul de Yoga așa cum este el de fapt. Nu doresc să intru în polemici cu nimeni, dar ce este acum pe ‘piață’ este foarte departe de ce este Yoga. Despre opinia mea în această privință click aici.

Vibhuti Pada

Yoga Sutras are patru capitole, iar Maharishi Patanjali dedică un întreg capitol acestor abilități speciale – Vibhuti Pada. Numele folosit în sanskrită pentru aceste abilități sau puteri este de SIDDHIS. Pe scurt, Patanjali ne spune că dacă transcendem folosind un anumit concept atunci când revenim în realitatea relativă acest lucru se poate manifesta ca o abilitate specială. Vedem mai mult și mai departe și mai în detaliul creației. Auzim, pipăim, mirosim în aceeași manieră excepțională. Pe lângă aceasta, Maharishi Patanjali face o listă întreagă de ce s-ar putea obține folosind pentru transcendere anumite concepte. Gândurile celorlalți devin accesibile, putem zbura, devenim invizibili, omnisciență etc. Desigur, pentru un mare rishi de acest calibru toate acestea erau evidente, el doar consemnând într-o ‘carte de buzunar’ pentru Marii Maeștrii cam ce s-ar putea face.

Sursa puterilor

Dacă îmi amintesc bine este consemnat că sursa acestor puteri poate proveni din cinci direcții. Din naștere – adică cei care au astfel de abilități înăscute. Din substanțe – preparate din plante care dau anumite abilități speciale odată consumate. Din mantre – sunete speciale dedicate obținerii acestor abilități. Din austerități – cei care se dedică anumitor activități dificile pentru a obține așa ceva. Din samadhi – adică din transcendere, în mod spontan încep să apară astfel de talente neobișnuite pentru ceilalți. În afară de samadhi, toate celelalte surse oferă doar un efect tranzitoriu. Tot samadhi este de fapt baza pentru cei cu abilități înăscute. Unele lucruri se păstrează indiferent cât îmbătrânim și ce se întâmplă după aceea.

Avertismente

Există așa zise avertismente în ce privește aceste siddhis. Cum că ar sta în calea evoluției spirituale. Maharishi ne spune că așa ceva este ar fi posibil dacă îți abați drumul doar pentru așa ceva. Dar dacă drumul tău trece printr-o mină de diamante, atunci bucură-te de ce ți se oferă. Pe scurt, ca orice alt lucru din relativ acestea pot fi o problemă dacă devin scop în sine. Toată lumea cunoaște pe cineva care este absorbit de mașina pe care o are, sau de modelul de telefon pe care îl posedă. Atât timp cât mașina este un mijloc de a călătorii iar telefonul de a vorbi cu altcineva (și Internet, desigur) și nu facem eforturi extraordinare pentru a le obține atunci nu este nimic rău în aceasta.

Context

Această postare este dorită pentru a oferi un context istoric asupra puterilor și oferă o bază pentru a explica într-o postare viitoare programul TM-Siddhi oferit de Maharishi lumii. Nu intenționez să spun că așa ceva există sau nu există. Sunt sigur că DACĂ ar exista astfel de persoane atunci ar fi destul de greu de convins să vorbească cu cineva care nu are astfel de opțiuni. Este ca și cum voi v-ați duce la o grădiniță să vă lăudați copiilor de acolo cu mașina pe care o aveți. Posibil să discuți cu altcineva care are și el o mașină, dar aceasta este deja alt context.

Cum învăț Meditația Transcendentală

Pentru a afla cum putem învăța Meditația Transcendentală click aici. Pentru următorul curs click aici.