Despre Moralitate

Conferință de Presă și Adunare, 1960, Canada

Întrebare

Spui că prin meditație cineva poate să își împlinească dorințele. Ce fel de control ai, în așa fel încât împlinirea dorințelor unei persoane să nu oprească împlinirea dorințelor altei persoane. Ai un fel de control al moralității pentru oameni?

MAHARISHI

Moralitatea apare foarte natural. Întregul simț moral al comportamentului apare din mulțumire interioară. Un om puternic, mai evoluat, mai plin de energie, mai inteligent, fericit, în mod natural se poartă în maniera corectă.

Inutil să îi spui unui om să rămână slab și să fie drept! Un om slab în mod natural va încerca să obțină lucrurile pe care vrea să le obțină prin orice mijloace. Un om slab în mod natural greșește în felul acesta sau acela.

Este slăbiciunea care stă la baza imoralității. Întregul comportament imoral se bazează pe slăbiciune, nemulțumire.

Și când mintea merge adânc în Sine, obține Conștiința Extazului. Conștiința Extazului dezvoltă mulțumire și mulțumire în deplinătatea conștienței – acela natural se poartă drept. Natural! În mod automat acela merge pe calea cea dreaptă. Iar aceasta este calea de a construi întreaga societate bazată pe purtare ideală și standarde morale.

Altfel vedem, învățătura moralității spunând “fă acesta și nu fă cealaltă” și “fă aceasta și fă cealaltă”, oamenii știu că ceva este greșit, chiar dacă știu că “ dacă fac ceva, voi merge la închisoare”. Cu toată această cunoaștere, nu sunt capabili să reziste tentației. Și de aceea să le spui oamenilor “fă aceasta și nu fă aceasta” și “fă aceasta și nu fă aceasta” nu ajută prea mult în a crea moralitate în societate.

De aceea Societatea Internațională de Meditație nu își asumă să predice un cod al unei vieți morale! Ridică nivelul de conștiință și lasă omul să fie moral automat. Este mare lucru!

Cum învăț Meditația Transcendentală

Pentru a afla cum putem învăța Meditația Transcendentală click aici.