Despre Guru

Există un întreg filon de sensuri în conștiința colectivă despre ce este un Guru. Pot să vă spun ce înseamnă la bază, din punct de vedere semantic așa cum am auzit explicat de către Maharishi. GU-RU, două silabe. Unde în acest context GU înseamnă ignoranță, iar RU înseamnă distrugere. GURU înseamnă ‘cel care distruge ignoranța’. În sensul ințial, cel de Maestru, este cel care ajută discipolul să distrugă ignoranța de sine care întunecă sau doar umbrește cunoașterea de sine.

Profesorii sunt Guru

Dacă luăm în sens mai larg, orice învățător sau profesor, inclusiv de școală generală, nu doar facultăți înalte este un Guru. Ei distrug ignoranța din mințile elevilor. Acesta ar trebui să fie scopul lor de bază. Starea de fapt este un pic mai tristă, după cum știm cu toții.

Maharishi

Maharishi spunea că fără cunoaștere de sine, fără experiența Sinelui/Atman orice cunoaștere este lipsită de fundament. Iar ce este lipsit de fundament este ușor de dărămat de către intemperii.

Meditația Transcendentală

Meditația Transcendentală ia atenția de la nivele grosiere de gândire și în mod natural și spontan o duce spre nivele interioare tot mai fine de gândire până când experimentăm conștiință transcendentală. Oricât de scurtă în timp ar fi această experiență sau poate nu așa profundă ea se întâmplă în mod repetabil și sistematic de fiecare dată când practicăm. Această experiență lasă o amprentă de neșters în conștiința noastră individuală. Amprentă care stă în calea oricăror experiențe negative ar putea urma. Conștiința transcendentală este acest sine/atman interior.

Principiul celui de al doilea element

Maharishi spunea întotdeauna că pentru a scăpa de întuneric nu trebuie să te lupți cu întunericul. Aducem lumină iar întunericul dispare de la sine. Acesta este modul în care funcționează Meditația Transcendentală. Nu ne luptăm cu tensiunile și stresul adânc înrădăcinat din noi. Mergem în interiorul nostru și experimentăm starea de conștiință pură, sinele interior. Acesta este liniște, pace. Această liniște înlătură de la sine aceste tensiuni acumulate prin odihna specială oferită.

Despre Meditația Transcendentală