Despre cunoaștere

Despre cunoaștere se pot spune multe. De data aceasta vorbim despre cunoașterea intelectuală și cunoașterea prin experiență directă. Cunoașterea intelectuală poate aduce doar o înțelegere teoretică a unui fenomen. Ajută în a explora și folosi lucruri practice din viața de zi cu zi. Altfel, nu este decât o inutilitate. În India există o zicală: „demonstrația unei prăjituri constă în a o mânca”. Putem discuta despre orice, și cred că toată lumea a întâlnit măcar o dată în viață un expert în orice. Poți cunoaște toată teoria fotbalului, mai ales de pe canapea privind la televizor, dar dacă nu ai alergat după minge măcar în copilărie atunci este o cunoaștere seacă, fără niciun rezultat.

În ce privește transcenderea oferită de Meditația Transcendentală cunosc pe cineva care practică de multă vreme, din anii ’80, și care este ahtiat după grafice, studii științifice și tot felul de astfel de explicații. Din ce am observat cumva îi scapă acea experiență profundă, din care toată acea teorie, toate acele grafice provin. Se mai întâmplă. Ține de sistemul nervos al fiecăruia, cât are strâns acolo și cât de dedicat este în a rezolva acele probleme interioare. În ce ne privește, cei care practicăm Meditația Transcendentală știm că soluția universală este ‘practică regulată’.

David Lynch

David Lynch spune ceva asemănător la începutul documentarului „Meditație, Creativitate, Pace” – îl puteți urmării aici subtitrat în română. Fără experiență cunoașterea intelectuală este lipsită de sens. Iar în ce privește Meditația Transcendentală nu veți știi nimic despre ea până ce nu veți transcende prima oară.

Ce spun Upanishadele

Am găsit în Brihadaranyak Upanishad ceva care se referă la acest lucru. Știința de sine, cunoașterea de sine este o experiență care trebuie trăită și care schimbă complet viața, inclusiv la nivel fizic, fiziologic, nu doar mental. Cei care au „înțeles” cum este cu sinele mai au de așteptat.

Mai jos un citat dintr-o traducere a lui Radu Bercea – Cele mai vechi Upanishade.

Se spune: „Dacă oamenii cred că vor deveni Totul datorită științei lui Brahman, atunci Brahman ce a știut, încât a devenit acest Tot?”

Brihadaranyaka Upanishad, cartea întâi, capitolul 4, sloka 9

Despre Brahman

În Upanishade Brahman este realitatea ultimă, este Totul. Tot ce este văzut, nevăzut, manifest sau nemanifest, relativ și absolut.

Cum învăț Meditația Transcendentală

Pentru a afla cum putem învăța Meditația Transcendentală click aici.