Democrație, Bhagavad Gita și Meditație

Titlul este un pic cam lung dar exprimă ce doresc să spun în acest articol. Dorința de a-l scrie a apărut după ce un prieten, și el instructor a fost interpelat de către cineva cu „vă știu eu – voi sunteți ăia care levitați – ia mișcă-mi mâna, se mișcă?”. Omul știa deja tot, nu încăpeau explicații. Surpriza mea a fost că această persoană este practic un sfânt. Se ocupă de strângerea de fonduri pentru o clinică de chirurgie cardiacă pentru copii, pe care a organizat-o, o gestionează etc. Dacă un astfel de om reacționează la un astfel nivel de ignoranță și maliție înseamnă că problema este foarte gravă pentru noi ca întreg. Nu am să îi dau numele dar dacă se recunoaște cu atât mai bine. Prea mult stres și tensiuni în mințile unor oameni buni.

Democrație

Spre sfârșitul vieții Maharishi a tunat și a fulgerat împotriva democrației, ca sistem. Scos din context este ceva neobișnuit având în vedere că celelalte sisteme sunt și mai neplăcute pentru omul de rând. Mi-a luat ceva timp să înțeleg că Maharishi compara democrația cu un sistem care nu este acum ‚pe piață’. Despre sistemul social dorit de Maharishi cu altă ocazie.

Vreau să spun câte ceva despre neputința sistemelor sociale actuale, oricare ar fi acestea. Problema principală în orice am dori să facem și să organizăm ca întreg sunt oamenii. De fapt, nu oamenii în sine, ci ceea ce poartă cu ei în adâncurile conștiinței individuale și a celei colective.

Bhagavad Gita

În Bhagavad Gita Krishna spune că oamenii sunt născuți cu impulsuri divine și impulsuri demonice. Proporția variază de la om la om, și se schimbă și după cum alege și ce face fiecare.

Acum, dacă vrei să construiești ceva trăinicia acelei construcții depinde de materialul folosit. În cazul nostru, aici în România, avem o cantitate impresionantă de stres și impulsuri negative adunate în conștiința noastră individuală și colectivă. Ne mirăm că ‚afară’ lucrurile merg mai bine deși oamenii nu par să fie mai mult sau mai puțin decât suntem noi. Doar că ‚afară’ oamenii colaborează între ei mult mai bine decât se întâmplă aici.

Putem imagina orice sistem oricât de utopic și benefic pentru toată lumea, doar că în practică acesta nu va funcționa. Impulsurile interioare care îi conduc pe oameni într-o direcție sau alta nu vor permite altceva decât ceea ce sunt menite să facă. Poate de aceea cei care atunci când nu au strigă pentru echitate socială, dar în momentul în care au devin imediat ca cei pe care îi detestau. Nu ne dorim echitate socială, ne dorim mai mult pentru noi fără să ne pese în mod real de celălalt. Modul în care ne dorim este dictat din interior. Dorim schimbarea atât timp cât ne avantajează. Dacă perspectiva se schimbă, se schimbă și atitudinea.

Meditație

Atât timp cât nu avem un instrument care să rezolve problema interioară vom continua să rostogolim la infinit problemele actuale. Desigur, putem continua să ne și iluzionăm la infinit că facem ceva bun în timp ce suferim. Sau că este bine să suferim pentru că după ce încheiem cu această viață sigur va fi mai bine – după cum anunță diferite religii. Abilitatea oamenilor de a minți și de a se minți este nesfârșită. Spunea Maharishi pe undeva că Divinitatea este extrem de conștientă de ipocrizia oamenilor.

Meditația Transcendentală, ca proces mental, poate rezolva această problemă din două direcții. Cea a fiecărui individ în parte – eliminând stresul și tensiunile din conștiințele individuale. Pentru că nu poți avea o pădure verde dacă majoritatea copacilor nu sunt verzi. Și din punct de vedere al grupului social datorită unui efect de câmp studiat de peste 60 de ani. Bineînțeles, nu ne așteptăm să devenim cu toții ideali de buni peste noapte, dar avem o șansă să schimbăm ceva la un nivel în care lucrurile chiar contează. Costurile pentru astfel de programe sunt insignifiante comparate cu cheltuielile pentru orice alte activități la nivel de state.

Cum învăț Meditația Transcendentală

Pentru a afla cum putem învăța Meditația Transcendentală click aici. Pentru următorul curs click aici.