Cunoașterea Detensionării Stresului

Squaw Valley, 1968

MAHARISHI: … detensionarea stresului este un proces natural constituției noastre fizice. Sistemul nostru nervos – nu doar sistemul nostru nervos omenesc – orice sistem nervos este construit în așa fel încât prin natura sa va arunca afară orice anormalitate care este acolo.

Acum, în timpul zilei de lucru ne alegem cu multă oboseală și atunci sistemul nu mai poate munci, adoarme. Somnul este un fenomen natural care este rezultatul unui sistem stresat. Iar cu acest repaos stresul se duce, oboseala se duce, este în regulă.

Deci, sistemul nervos este deja construit în așa fel încât nu va acumula niciun stres funcțional suplimentar. Se va opri din funcționare când stresul ajunge la un anumit nivel – nu va funcționa. Și atunci cu repaosul, va începe să fie energic din nou. De dimineață va funcționa din nou. Noaptea se va odihni din nou. Aceasta este un lucru natural pentru sistemul nostru nervos – anumite stresuri adânci se duc datorită experienței vieții de zi cu zi.

Când sistemul se odihnește și oboseala obișnuită este neutralizată, atunci datorită repaosului anumite zone încep să se detensioneze. Datorită acestei activități anumite activități mentale au loc și atunci cineva are vise. Experiențele cețoase, iluzorii din vise sunt de asemenea rezultatul detensionării stresului și este un proces natural care are loc în sistemul nervos obosit.

În meditație

Acum, în meditație mintea merge mai în adânc, rata metabolică scade, repaos mult mai adânc este obținut decât atunci când cineva doarme. Datorită acestui repaos adânc, mai multe stresuri adânc înrădăcinate încep să se detensioneze. Datorită acestui lucru începem să avem unele gânduri. Acesta este rolul gândurilor în timpul meditației, acela că apar datorită detensionării unor stresuri adânci.

Această detensionare a stresului este un proces natural care are loc în corp în așa fel încât corpul să funcționeze din ce în ce mai natural.

Ceva fierbere

Apar anumite situații și poate ceva fierbere apare ici și colo. Această fierbere este datorată aceleiași tendințe a sistemului nervos de a elimina anormalitățile. Ceva durere, ceva, ceva este eliminat din sistem. Întregul corp este construit în așa fel încât vrea să aibă grijă de el însuși – nu dorește material străin … Dacă un ghimpe intră în corp acesta nu vrea să îl poarte, vrea să scape de el. Sistemul este în așa fel construit încât are grijă de el însuși.

Un proces care se întâmplă în mod natural în somn, în mod natural se întâmplă și în timpul meditației; nu este nimic special în aceasta. Doar că am aflat asta, că toate gândurile negative ar putea avea de face cu detensionarea stresului, doar această cunoaștere. Și cum folosim această cunoaștere? În loc să permitem minții noastre să fie bântuită de către aceste gânduri negative, închidem ochii; punem mintea din activitate pe sistemul fizic, și în virtutea simțirii activității, mintea nu este contaminată de către negativitate. Doar permite detensionării să iasă și nu este afectată negativ. Aceasta este avantajul practic al acestei cunoașteri a detensionării stresului.

Oricând, nu contează la ce oră

Oricând, nu contează la ce oră, oriunde v-ați afla, dacă începeți să vă simțiți negativ, nu contează pe ce anume, pe un prieten, pe un dușman, pe o relație, pe orice, pe drum, pe guvern, pe poliție, pe orice. Dacă începeți să vă simțiți negativi, închideți ochii și simțiți corpul și scoateți-l afară. Aceasta este folosirea practică a cunoașterii detensionării. Altfel nu poate fi un sfârșit în a vă irosi energia, în a vă irosi timpul, și trebuie să fac asta, și trebuie să fac aialaltă. Turbat după ce am făcut asta sau aia – la sfârșit nimic nu iese.

Când acel impuls a plecat, atunci ne întoarcem de acolo. Care este rostul să acționăm datorită unor astfel de impulsuri? Deci, înțelepciunea ne cere că dacă știm mecanismele unui anumit lucru, să facem uz de el în viața de zi cu zi.

Oricând, orice simțământ negativ față de oricine

Oricând, orice simțământ negativ față de oricine – acum, avem un etalon în propriul Sine. Cum să apreciem că un anume sentiment negativ este rezultatul detensionării sau este un sentiment genuin față de acel om? Cum să îl măsurăm, cum să îl examinăm? Prin închiderea ochilor și să lăsăm atenția să fie pur și simplu pe corp într-o manieră naturală. Dacă nu este nicio senzație niciunde, absolut nicio senzație nicăieri, atunci putem să apreciem justificat că este acel om care aruncă acea vibrație asupra mea. Dar dacă găsim cea mai ușoară senzație aici sau dincolo, oriunde chiar și puțin, simțind acel puțin jumătate de minut, două minute atunci se duce și deschidem ochii, imediat mintea se va duce spre altceva și acel aspect al dispoziției s-a dus.

Altfel, în orice dispoziție negativă, dacă te apuci să faci ceva, atunci nu va fi bine, nu va fi folositor, nu va fi folositor. Deci, scoatem acel moment al negativității. Lovim la rădăcină, îl întâmpinăm unde a început și nu permitem psihologiei să construiască, pentru că orice înțelegere greșită poate crește și crește. Și dacă începeți să acționați bazat pe aceasta vă veți ruina întregul viitor.

Înțelepciunea detensionării

Înțelepciunea detensionării este de a ne salva din căderea în acțiuni negative, performanțe negative, din negativitate. Pentru că a cădea în negativitate înseamnă să invităm și mai multă suferință, nefericire datorită lipsei de prevedere. Aceasta este modalitatea de folosire a detensionării. Nu trebuie să ne gândim la asta tot timpul, dar suntem gata tot timpul să o folosim …

Cum învăț Meditația Transcendentală

Pentru a afla cum putem învăța Meditația Transcendentală click aici. Pentru următorul curs click aici.