Cum funcționează Meditația Transcendentală

Meditația Transcendentală este o tehnică mentală foarte simplă, naturală și eficientă. Se bazează pe natura minții noastre pentru a funcționa, iar aceasta o face și lipsită de efort. Nu trebuie să împingi o mașină la vale, nu?

Totuși, ce se întâmplă când practicăm, și de ce atâtea efecte benefice de pe urma ei?

Ei bine, majoritatea oamenilor sunt identificați cu propria minte. Noi, instructorii de Meditație Transcendentală îi spunem minte relativă, pentru a o diferenția de aspectul absolut al conștiinței noastre. În engleză, acest TOT este adeseori numit Being, sau Existență.

Meditația Transcendentală te ajută să experimentezi acest Being, această Existență infinită din tine însuți. Când aceasta se întâmplă, identificarea cu mintea (am să îi spun doar mintea, nu mintea relativă) încetează pentru câteva momente. Durata acestei desprinderi variază în funcție de persoană. Adică de starea de sănătate fizică și psihică și de nivelul de tensiuni interioare acumulate în timp.

Mintea se oprește

În această stare de Existență, de Being, mintea noastră este oprită. Pentru că  noi suntem mult mai mult decât mintea noastră acest lucru este perfect posibil. În acea stare noi știm, întotdeauna știm ce se întâmplă. Pentru că această stare de Being, de Existență este conștiință de sine în forma sa cea mai pură.

Când această stare încetează iar mintea  repornește sesizăm, la început, că timpul interior este diferit de cel exterior. Ceva s-a întâmplat, mintea în acel moment a fost ca un computer pe care l-ai oprit. Când repornește, ceasul său interior arată alt timp decât cel obiectiv. Acest lucru se întâmplă deseori la început. Pentru că atunci când încetăm să fim Existență ne reidentificăm complet cu mintea noastră iar aceasta cumva realizează că există o pauză pe care nu și-o poate explica. „Oare am adormit? A fost un moment în care nu știu ce s-a întâmplat” cam așa spun cei care încep să mediteze.

Liniște infinită

Chiar și așa, când am transcens, adică am experimentat acest Being, această Existență ceva s-a întâmplat. Liniștea infinită, energia nesfârșită, inteligența fără margini a acestei stări ne-a pătruns ființa omenească inclusiv la nivel fizic. Rezultatele sunt acea stare de bine, de fericire, de claritate mentală și energie suplimentară pe care cei care încep să practice Meditația Transcendentală spun că le experimentează.

Mai mult, experiența directă a stării de Existență, de Being are ca efect purificarea mentală și fizică a corpului nostru. Tensiunile noastre interioare, mentale și fizice se detensionează spontan iar noi începem să funcționăm mai bine. Devenim mai fericiți treptat.

Maharishi ne spune să alternăm odihna cu activitatea. Adică practica Meditației Transcendentale care ne face să experimentăm Existența, acel Being cu activitate în viața de zi cu zi. De ce aceasta?

Pentru că este un exercițiu. Identificarea noastră cu mintea este extrem de puternică. Pe măsură ce practicăm, cu blândețe și delicatețe începem să slăbim această identificare. Treptat, cei care observau acel timp interior diferit încep să spună că au experimentat un moment de pauză, fără gânduri, fără nimic în timpul practicii Meditației Transcendentală. Aceasta înseamnă că identificarea a slăbit, iar mintea începe să accepte această experiență iar urma lăsată de lipsa funcționării ei să fie integrată și amintită. Aceste momente au loc spontan și natural, datorită eficienței acestei tehnici.

Cum funcționează Meditația Transcendentală?

Deci, când începem să practicăm Meditația Transcendentală avem ori identificarea cu mintea, care este de 100%, ori starea de conștiință (de sine) pură, de Existență, de Being. În timpul practicii tot oscilăm între acestea două. Pe măsură ce trece timpul, identificarea cu mintea slăbește tot mai mult, nu mai este chiar 100%, iar starea de Existență, de Being se infiltrează în mod natural în viața noastră de zi cu zi. Aceasta înseamnă că toate acele beneficii ale experimentării Existenței, a Being sunt prezente tot mai mult în viața noastră de zi cu zi.

Pe termen lung se ajunge la situația când acel Being, Existența este experimentată fără efort 24 de ore din 24 cu 100% din intensitate. În același timp mintea noastră continuă să funcționeze. Nu mai oscilăm dintr-o parte în alta. Am integrat în viața noastră ambele aspecte ale realității noastre: mintea (relativă) și Existența, acel Being absolut.

O stare înaltă de conștiință apare

Când acest lucru se întâmplă și este stabil avem de a face cu o stare de conștiință înaltă. Aceasta este Nirvana despre care vorbea Buddha, starea de Yoga, sau Tao al chinezilor. Aceasta este starea de iluminare, de fapt primul ei nivel, cel în care ai obținut libertatea infinită. Atunci pe lângă experiența continuă a Existenței, a Being mintea este și ea acolo, disciplinată spontan și complet la dispoziția ta. Pornește și se oprește după cum ai nevoie de ea. Mai mult, de acum înainte, mintea ta este complet lipsită de griji, tensiuni interioare sau conflicte de natură mentală. Un instrument eficient la dispoziția noastră.

Pentru versiunea în limba engleză click aici.

Despre Meditația Transcendentală