Cum a apărut Cunoașterea

Mallorca, Spania - 1971 (Partea 3 din 3)

Întrebare: Cum ar putea un om cu o viziune limitată să vadă ambele laturi?

MAHARISHI: Pachetul este expresia cunoașterii. Fiecare pachet este expresia cunoașterii. Acum, sunt mai mult de zece mii de pachete, pentru că sunt zece mii de imnuri. Ar putea fi mai mult de 50.000 de cuvinte și combinația dintre acestea. Ar putea fi atât de mult. Ar putea fi suficient sau chiar mai mult să oferim un pachet de cunoaștere completă fiecărui om, indiferent de nivelul său de conștiință.

Combinația dintre toate aceste zece mii de imnuri și fiecare imn de opt, zece cuvinte și fiecare cuvânt de două, trei, patru, șase litere. Sunt disponibile atât de multe pachete de cunoaștere completă. Și acestea fiind expresiile cunoașterii, ar putea fi primite de oricine. Aceasta este cunoașterea perfectă a Veda, că indiferent despre ce este vorba – și este o viziune uriașă a adevărului – indiferent de nivelul conștiinței, omul poate avea cunoaștere deplină.

Acum, aceste pachete sunt monosilabice, au două silabe, trei silabe, cinci silabe. Un tren dintr-un motor, două motoare, trei motoare, patru motoare, un tren multi-motor – trenul merge și este capabil să ducă pasagerul de aici până acolo. Fiecare tren, oricâte motoare. Chiar așa.

Indiferent de nivelul de conștiință

Acum, s-ar putea să pară prea improbabil atunci când spunem că indiferent de nivelul de conștiință, orice om ar trebui să poată avea cunoaștere deplină prin oricare dintre pachetele conținute în Vede și să trăiască întreaga valoare a vieții în baza acestei cunoașteri depline indiferent de nivelul de conștiință. Aceasta este speranța pentru Lume.

Și cum putem afirma aceasta? Pentru că atunci când am stabilit chiar prin propria noastră învățătură, că pe măsură ce stresurile sunt soluționate și din ce în ce mai mult infuzia de Sine vine în conștiință și la un moment dat când toate stresurile au dispărut, infuzie completă a Sinelui în natura minții, și acela începe să trăiască Conștiința Cosmică. Acest lucru ne arată că există o condiție prealabilă, există o condiție, ca orice om să trăiască plinătatea vieții. Și această condiție este eliberarea de stres.

Când este așa, atunci cum putem spune că nu contează ce nivel de conștiință trăiește cineva, el ar trebui să poată primi un pachet complet de cunoaștere și pe această bază ar trebui să poată trăi valoare deplină a vieții? Cum putem spune asta?

Motivul este foarte practic. Poate exista un nor foarte gros, dar uneori se întâmplă astfel încât apare o deschizătură în norul gros și Soarele strălucește pe acolo. MT creează acel vânt, astfel încât, chiar dacă este un nor gros de ignoranță, se creează o anumită deschidere și putem arunca o privire în realitate. Văzut prin acea deschidere, un strat subțire de lumină de valoare infinită și, odată cu aceasta, vederea devine mai clară. Cu aceasta, o parte din această valoare infinită, o parte din această conștiință pură, începe să fie trăită.

Întrebare: Nu este aceasta doar ceva pur conceptual?

MAHARISHI: Experimental, experimental, deoarece acum vorbim despre acea învățătură practică conținută în fiecare pachet al Vedei care face și care poate … [bandă întreruptă aici] … . Nu suntem eliberați de toate stresurile, dar este experiența noastră că, uneori, de a te strecura printre turmele adormite de elefanți, să ne strecurăm în interior, este ceva frumos în asta.

Chiar dacă întregul sistem nu este lipsit de stres, devine posibil să arunci o privire în realitate. Realitatea se deschide, bazat pe această experiență, acela începe să trăiască o parte din ea și devine din ce în ce mai mult.

Această abilitate de a crea o deschidere în norul gros care oprește Soarele să strălucească pe pământul nostru ne face să spunem, că natura vieții este responsabilă de deschiderea conștiinței oricui la acea realitate, indiferent de nivelul său de conștiință.

Se creează o deschidere

Vezi, atâtea sute de mii de oameni meditează și toată lumea începe să transcendă adânc în orice măsură ar transcende. Dar apoi natura, propria sa natură îi deschide conștiința către acea realitate. Se creează o deschidere și în orice măsură stratul gros al norului negru este străpuns, la acest nivel straturile au fost îndepărtate și sunt chiar  șanse ca soarele să poată fi privit de la distanță, o lumină mai clară este obținută.

Acest lucru fiind atribuit însăși naturii vieții, îndrăznim să spunem că indiferent de nivelul conștiinței cuiva, învățătura Vedei îi va oferi o introducere directă în experiența realității și pe această bază va începe să trăiască mai deplin viața și continuând pe această cale, el va începe să trăiască deplinătatea vieții.

Meditație Transcendentală

Aceasta se datorează valorii practice a acestei cunoașteri care înseamnă în termenii noștri MT. Doar datorită aspectului practic al acestei cunoașteri, putem spune că indiferent de nivelul de conștiință, toată lumea trebuie să obțină cunoaștere deplină, iar pe baza acestei cunoașteri depline, toată lumea trebuie să se bucure de plenitudinea vieții.

Aceasta este o foarte mare binecuvântare pentru întreaga omenire care vine doar de la această înțelegere că secvența de cunoaștere exprimată de secvența de expresii din Veda este atât de perfectă, încât pachetul care urmează apare ca fiind comentariul precedentului. În felul acesta, ceea ce descoperim este că prima silabă exprimată prezintă totalitatea cunoașterii.

Și acesta este ceva foarte mare. Ne dă acea satisfacție atât de mare, de „Eureka.” Iată realizarea pentru întreaga omenire. Indiferent de nivelul de conștiință al cuiva această înțelepciune în ambele aspecte – teoretică și practică – are acea abilitate naturală de a-l face pe om să se ridice la deplinătatea vieții.

Este un cadou foarte frumos de la Guru Dev. Spunem că este un dar de la Guru Dev pentru că el este sursa înțelepciunii noastre.

Despre Meditația Transcendentală