Criterii pentru un Sine Deplin în Viață – Kumbha Mela, India; 1966

MAHARISHI

Deci cel mai precis criteriu al unui Sine deplin va fi în starea de somn profund. Pentru că acela experimentează conștiență interioară totodată cu somn profund — acela experimentează că egoul doarme, că mintea doarme, simțurile dorm, corpul doarme, ambientul este complet liniștit, totuși în interior conștiență, conștiență interioară.

Acum vom vedea dacă putem să o numim conștiență deplină sau nu. Somnul profund este o stare de tamas pur. Tamas înseamnă inerție, nicio abilitate de a experimenta este trează, tamas pur. În starea de veghe experiența este raja și sattva. În starea de vis la fel. Dar în somn profund este o stare de tamas pur, tamo guna. Până când Sinele nu este Sine deplin, nu va strălucii cu putere prin tamas, pentru că tamas este o stare a inerției, inerție totală.

Ceva procent al Sinelui, probabil 10%, 20%, 40%, 50% — fiecare procent al Sinelui infuzat în natura minții își va arăta efectele în starea de veghe, pentru că mintea funcționează. Dar starea de somn profund este tamas pur, inerție pură, ca și mort. Nicio abilitate de experimentare nu este trează.

Experiența conștienței interioare în timpul somnului este criteriul sigur al deplinătății Sinelui radiind în natura minții (râsete). Ceva din această experiență face pe cineva să fie deja foarte fericit și când radiază în timpul inerției somnului profund, a naturii moarte a somnului, atunci nu ne putem îndoii că este mai puțin decât deplin.

Întrebare 

Dar aceasta se poate întâmpla temporar și după iar să se ducă?

MAHARISHI

Da, temporar și după se duce din  nou, și iar temporar și iar se duce, și tot așa, tot așa până când vine pentru a nu mai pleca. Atunci este deplin, atunci este Conștiință Cosmică.

Pentru că orice ipoteză teoretică trebuie să fie suplimentată de experiență pentru a fi adevărată, când spunem că Sinele deplin trebuie trăit în viață, atunci care este experiența? Aceasta este experiența.

Această separare a Sinelui de activitate, aceasta este experiența în timpul stării de veghe. Separarea (a conștienței Sinelui) de activitate există de asemenea în timpul stării de vis; separarea de non-activitatea somnului profund; la fel ca separarea de activitate în starea de veghe și starea de vis. Deci separarea de non-activitate, de inerția somnului profund este experiența prin care verificăm deplinătatea Sinelui în natura minții.

Acum vedeți ce diferență mare? Toată viața pe care o trăim, o evaluăm în termenii stării de veghe. Iar aici, deplinătatea stării integrate de viață este verificată în timpul somnului profund (râsete). Aceasta este filozofia vieții. Nu lăsăm niciun colț neexplorat. Astfel de considerații și analize în natura vieții ne arată cât de mult pierdem când evaluăm viața doar fiind în starea de veghe.

Cum învăț Meditația Transcendentală

Pentru a afla cum putem învăța Meditația Transcendentală click aici.