Clarviziunea

Kumbha Mela, 1966 (audio 2/9)

Întrebare: Unde plasezi visul profetic sau clarviziunea?

MAHARISHI: Clarviziunea este în stare de veghe. Nu o situăm în starea de vis, este în starea de veghe – viitorul proiectându-și imaginea. Am spune că acel aspect al sistemului nervos, care este capabil să vizualizeze întâmplările viitoare, este rafinat, acesta începe să funcționeze. Și aceasta este clarvedere. Nu este un vis.

Întrebare: Dar mi s-a întâmplat într-un vis.

MAHARISHI: Acum vezi, s-ar putea ca mintea să ajungă într-o stare clarvăzătoare în timp ce ești întins și ești treaz, iar apoi să intri în acea fază clarvăzătoare a minții. Și atunci vezi ceva și pentru că nu știi, îl atribui visului, „Am avut un vis”, așa.

În al doilea rând, s-ar putea să aveți un vis și s-a întâmplat să fie adevărat. Dacă se întâmplă o dată, atunci poate este o întâmplare. Dar dacă se întâmplă de multe, de multe ori în mod repetat și se întâmplă cu siguranță, atunci am spune că nu este în starea de visare. Dar în timpul veghii și visării, undeva atunci când mintea este foarte relaxată și corpul este foarte relaxat și totul funcționează foarte lin, sistemul nervos este complet odihnit, atunci acea parte a minții care poate vizualiza viitorul, începe să fie activă. Și aceasta o atribuim clarviziunii și nu visării.

Clarviziunea

Dacă se întâmplă des, atunci am clasifica-o drept capacitatea de clarviziune. Dacă se întâmplă din când în când și se întâmplă să fie adevărat, atunci poate fi un vis care s-a întâmplat să fie adevărat.

Despre vise nu putem fi siguri, indiferent dacă este vorba despre una sau despre alta. Trebuie să o lăsăm la voia norocului, indiferent dacă se materializează și dacă este adevărat sau nu. Visele sunt doar ceva… nu putem fi siguri…

Notă! Cu mulțumiri lui Jacky Frenot pentru textul pus la dispoziție.

Despre Meditația Transcendentală