Cele cinci Tattvas și Pancha Devatas

Bad Mergentheim, Germany; 1964

MAHARISHI: În ceea ce privește creația relativă, este un compus format din cinci tattvas, cinci elemente[1]. Tot ceea ce există, există în virtutea celor cinci, toate cele cinci trebuie să fie acolo. Dar, pentru a avea varietatea creației, unele [elemente] devin mai puține, iar altele devin mai multe. Astfel apare varietatea.

Din acest motiv unele corpuri, unele creaturi, unele vieți sunt bazate pe elementul de spațiu ca fiind predominant, altele au elementul de aer predominant, altele au elementul de foc predominant, altele au elementul de apă predominant, altele au elementul de pământ predominant. Aceasta înseamnă că întreaga creație este împărțită în cinci secțiuni – element de spațiu predominant, element de foc predominant, element de aer predominant, element de pământ predominant, element de apă predominant în creație, așa, cinci canale.

Cinci tattvas

Dacă avem cinci canale, atunci avem cinci canale de creație grosieră, creație subtilă și creația cea mai subtilă. Deci, ceea ce găsim la nivelul cel mai subtil este una [o divinitate] în partea de sus – una în vârful acestei creații. În câmpul celest al creației subtile găsim cinci astfel [de divinități]. Are sens?

Deci nu avem un singur președinte, avem cinci președinți. Întregul Cosmos s-a împărțit în cinci și există o divinitate care prezidează pentru fiecare din cele cinci secțiuni. Toate sunt capabile să primească, depinde către cine ne orientăm. Și, în general, făpturile de aici, din această secțiune, sunt orientate către această Divinitate și sunt orientate către această Divinitate pentru că fiecare are propriile ei tendințe, atracții și neplăceri, propria lor natură.

Diferite tendințe

Astfel, unora le place zahărul mai mult, altora le place mai mult sarea, altora le place mai mult iute, altora le place mai mult amar. Acestea sunt cinci tipuri de creație diferite. Deci, câmpul celest trebuie să aibă o singură Divinitate pentru fiecare. Este vorba despre cei cinci președinți (Pancha Devatas) și avem un singur parlament.

Ceea ce se întâmplă este că acești cinci continuă să meargă unul la altul uneori. În lungul timp al istoriei, vremurile au fost astfel încât s-au aflat în casa celuilalt. Ei continuă să meargă și să se consulte unul cu altul, iar când unul a mers la celălalt, l-a lăudat foarte mult. Toate laudele sunt că acela nu este altceva decât autoritatea parlamentului.

În toate aceste rugăciuni ale acestor Divinități, ceea ce găsim este: „Voi sunteți universali și Voi sunteți toți transcendenți și Voi sunteți absolutul și Voi sunteți compleți”. Așadar, chiar și atunci când divinitățile s-au rugat la alte divinități în timpul unor situații dificile în univers, atunci s-au rugat unul la celălalt. Toată lumea s-a rugat tuturor celorlalți la Divinitatea supremă și cea mai supremă – spunem Dumnezeu, autoritate, parlament.

Istoria religioasă indiană înregistrează ce s-a întâmplat în ce parte a universului. Când întreaga dharma[2] a fost în joc și atunci acea Divinitate a mers la acea Divinitate și s-a rugat și mulți din întregul său alai l-au urmat și s-au așezat, și fac un consiliu și după fiecare își dă acordul și apoi vin cu o soluție.

Acest lucru se referă la întregul cosmos. Pentru cei care nu pot concepe viața în întregul Cosmos și nu pot vedea așa, acestea sunt ca poveștile copiilor, chiar așa. Dar acest lucru s-a întâmplat în lunga istorie a vieții în Cosmos.

[1] Tattvas sunt un element sau aspect al divinității în creația relativă.

[2] Dharma este principiul acționării într-un mod care sprijină, susține sau menține ordinea și creșterea vieții.

Despre Meditația Transcendentală