Ce NU este Meditația Transcendentală

În primul rând nu este o religie

După DEX o religie este un “sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituțiilor și organizațiilor corespunzătoare; confesiune, credință”. Meditația Transcendentală este o tehnică mentală, extrem de practică, simplă și lipsită de efort, care permite experimentarea conștiinței transcendentale având ca rezultat odihnă profundă și eliminare remarcabilă de stres. Totul bazat pe certitudini științifice, unde științific înseamnă rezultate sistematice și repetabile. De mai bine de 60 de ani este expusă cercetării științifice, timp în care dacă ceva era în neregulă, s-ar fi aflat. Dimpotrivă, rezultatele au confirmat și continuă să confirme teoria.

Nu este o tehnică de autosugestie

Nu se folosesc concepte la nivelul înțelesului, de orice fel ar fi el. Maharishi spunea că orice sistem care nu se transcende pe el însuși nu oferă ca rezultat acea totalitate omniprezentă. Pe scurt, nu contează ce crezi despre această tehnică, odată învățată în maniera corectă ea funcționează.

Nu este placebo

Placebo se bazează cumva pe autosugestie, dar prin păcălirea pacientului căruia îi spui că ceva inofensiv și fără rezultate este un medicament miraculos. Problema este că dacă se întâmplă din când în când rezultatele nu sunt remarcabile, și cu siguranță lipsește repetabilitatea necesară oricărui remediu obiectiv.

Nu este o tehnică de concentrare.

Nu ne forțăm atenția să rămână pe ceva ce la un moment dat mintea refuză să mai experimenteze. Astfel de procedee produc tensiune și epuizare mentală datorate efortului făcut pentru a ține atenția într-un singur loc.

Nu este vis cu ochii deschiși

Sau tehnică de contemplare. Acestea se bazează pe înțeles așa cum îl experimentăm în viața de zi cu zi și nu permit trecerea atenției către nivelele care ne construiesc structura mentală în profunzimea ei până la fundament, adică la conștiința transcendentală.

Meditația Transcendentală este o tehnică mentală naturală

Nu este nimic din ceea ce ați mai auzit și ați mai citit. Însuși numele de “meditație” a fost ales de Maharishi pentru că părea un cuvânt potrivit și oarecum asemănător cu efectul produs, dar asta doar în asocierea cu celălaltă parte a numelui și anume “transcendentală” – a transcende înseamnă a merge dincolo de. Orice altă tehnică mentală se bazează pe folosirea gândirii. Meditația Transcendentală face posibilă strecurarea atenției, în mod spontan, printre gândurile inevitabile produse de orice minte către sursa acestora, conștiința transcendentală.

Despre Meditația Transcendentală