Când începe Yoga?

Livigno, Italia, 1970

MAHARISHI: Când cineva începe să practice Meditația Transcendentală, atunci începe yoga!

„Ce este yoga? Yoga este uniune! Când mintea se unește cu Sinele, atunci este starea de yoga. Unde este yoga în aplecări sau în a sta în picioare sau ceva? Nu este yoga, nu este uniune, în asanas. Nu este uniune în pranayam. Dacă limba atinge nasul (râsete) nu devine yoga. Este uniune, dar este la acest nivel. (râsete)

Uniunea este uniunea individualității cu nemărginirea cosmică. Aceasta este uniune, aceasta este o uniune semnificativă. Nu există uniune în asanas, nu există uniune produsă de pranayam și nu este uniune în pratyahara sau dharana. Nu există uniune nici în dhyan. Uniune este în samadhi. Iar dhyan duce la samadhi.

Dhyan este ceea ce ia mintea din domeniul grosier de experiență, o duce către experiența subtilă, o duce în liniștea zonei transcendentale. Dyan sau meditație este o cale directă către samadhi, care este yoga.

Când yoga începe, când mintea ajunge în zona transcendentală, chiar și trecător, chiar și vag, chiar și puțin, un pic din ea – atunci începe yoga. Aici începe yoga. Când cineva începe să practice Meditația Transcendentală, atunci începe yoga.

Despre Meditația Transcendentală